Hlavní obsah

Čína zvažuje vybudování dalších vojenských základen v zámoří

Peking

Čína uvažuje o tom, že v zámoří vybuduje další základny, které by podporovaly mírové mise OSN s čínskou účastí. Napsala to agentura AP s odvoláním na slova generálporučíka Che Lej, jednoho z čelných představitelů čínské armády. Jednou ze zvažovaných lokalit pro stavbu čínské námořní základny má být Kambodža.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O vybudování čínské základny v Kambodži, která je blízkým spojencem Pekingu a podporuje jeho teritoriální nároky v Jihočínském moři, se spekuluje mnoho let, napsala agentura AFP. Takové úvahy zesílily poté, co americký viceprezident Mike Pence v listopadu tuto možnost zmínil v dopise kambodžskému premiérovi Hun Senovi.

Nejvyšší kambodžský představitel vzápětí vzkázal, že žádné cizí základny v zemi nebudou. Vzhledem k tomu, že ve středu dorazily do kambodžského přístavu tři velké válečné lodě, se ale zdá, že zvěsti o vojenské základně Číny v této zemi nejsou zcela liché.

Nejlidnatější země světa otevřela svou první zámořskou vojenskou základnu ve východoafrickém Džibutsku v roce 2017. Tam jsou vojensky trvale přítomni také čínští rivalové, a to Spojené státy, Japonsko a několik evropských států. Podle Pekingu má základna za cíl poskytovat podporu protipirátské misi v Adenském zálivu a mírovým misím OSN s čínskou účastí v několika afrických státech.

Někteří pozorovatelé pokládají vojenskou základnu v Džibutsku za součást čínské strategie pro posílení námořní přítomnosti v Indickém oceánu, kde Peking soupeří o vliv se svým regionálním soupeřem Indií.

Čína je současně připravena posílit obranu umělých ostrovů, které vybudovala v Jihočínském moři, tvrdí představitel čínského námořnictva štábní kapitán Čang Ťün-še. V oblasti vytvořila sedm umělých ostrovů a na některých postavila letiště. Části Jihočínského moře bohaté na nerostné suroviny si nárokuje také pět dalších zemí regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám