Hlavní obsah

Když mě deportují, rodina mě zabije. Saúdská dívka se zabarikádovala na thajském letišti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Osmnáctiletá Saúdská Arabka Rahaf Kunúnová se zabarikádovala na letišti v thajském Bangkoku, protože nechce být deportována do Kuvajtu, odkud utekla od své rodiny, uvedla v pondělí BBC. Dívka tvrdí, že v případě, že se vrátí k rodině, jí hrozí od příbuzných smrt za to, že se odmítla provdat za vybraného muže a zřekla se islámu.

Foto: Reuters

Rahaf Muhammad al-Kunúnová

Článek

Kunúnová se v pondělí zabarikádovala v hotelu v tranzitní zóně bangkokského letiště Suvarnabhumi. Odmítla nastoupit do letadla mířícího do Kuvajtu a chce z Bangkoku pokračovat do Austrálie.

„Zabarikádovala se v pokoji a řekla, že neodejde, dokud jí nebude umožněno setkat se s představiteli Úřadu OSN pro uprchlíky a nebude moci požádat o azyl,” uvedl na Twitteru tajemník ředitele organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) Phil Robertson. Thajské úřady odmítají takovou schůzku zprostředkovat.

„V Kuvajtu na mě budou čekat moji bratři a moje rodina i saúdští diplomaté,“ řekla dívka agentuře Reuters. „Zabijí mě. Můj život je ohrožen. Moje rodina mi vyhrožuje zabitím za ty největší banality,“ vysvětlila dívka, proč se odmítá vrátit.

Na dotaz, proč se rozhodla utéci do Austrálie, Saúdská Arabka popsala, že dlouhodobě čelila fyzickému, verbálnímu a citovému zneužívání ze strany mužských rodinných příslušníků. „Nenechají mě řídit auto ani cestovat. Utlačují mě. Miluji život a práci, jsem velmi ctižádostivá, ale rodina mi brání žít život naplno,” citovala Kunúnovou agentura Reuters. „Vyhrožují mi a nedovolují mi pokračovat ve vzdělání,” dodala a popsala, jak ji rodina věznila šest měsíců v jejím pokoji za to, že si ostříhala vlasy.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Hotel Miracle v tranzitní zóně Bangkokského letiště

Kunúnová řekla BBC, že se zřekla islámu, a proto se bojí, že může být násilně vrácena do Saúdské Arábie, kde by ji mohli zabít.

Foto: Reuters

Raha Kunúnová

Saúdský diplomat jí prý vzal pas

Dívka byla v Kuvajtu s rodinou na dovolené, v sobotu odtamtud utekla. Pokoušela se dostat přes Bangkok do Austrálie. To se jí však nepodařilo. Sama tvrdí, že jí pas zabavil saúdský diplomat, který se s ní setkal, když přiletěla na letiště Suvarnabhumi.

To saúdské velvyslanectví v Bangkoku popřelo. Uvedlo, že byla zadržena na letišti, protože neměla zpáteční letenku, a byla určena k deportaci do Kuvajtu, kde žije většina její rodiny. Ambasáda dodala, že saúdské úřady nejsou oprávněny ji zadržet ani na letišti, ani jinde. Velvyslanectví upřesnilo, že úřady jsou ve styku s otcem rodiny.

Thajská policie: Jsou to rodinné problémy

Thajský policejní generál Suračate Hakparn řekl BBC, že Kunúnová utekla před svatbou. Upřesnil, že jí thajské úřady odepřely vstup do země, protože neměla vízum, a že začal proces repatriace. Agentuře AFP sdělil, že se jedná o „rodinné problémy“ a že dívka „nemá ani dokumenty, jako je zpáteční letenka, ani peníze“.

Foto: Profimedia.cz

Tvrzení thajského generála zpochybnil Robertson z HRW. Podle něj dívka ani thajské vízum nepotřebuje, protože letěla do Austrálie, kam platnou letenku měla a měla i vízum..

Dívka požádala na Twitteru o pomoc zejména Kanadu, Spojené státy, Austrálii a Velkou Británii. Představitele těchto zemí žádá, aby se s ní spojili. V žádosti se odvolává ženevské konvence, protože jí hrozí smrt a mučení kvůli zřeknutí se víry.

Šéf thajského imigračního úřadu podle posledních informací agentury Reuters prohlásil, že prchající žena dnes odeslána zpět do Kuvajtu nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám