Hlavní obsah

Silné zemětřesení zasáhlo Tichý oceán, u Nové Kaledonie hrozila tsunami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po zemětřesení o síle 7,6 Richterovy škály u tichomořského souostroví Nová Kaledonie bylo ve středu brzy ráno SEČ vydáno varování před sérií vln tsunami. Úřady nařídily evakuaci, po několika hodinách bylo ale varování odvoláno.

Foto: Windy.com

Vlny v oblasti Austrálie, Nové Kaledonie a Nového Zélandu.

Článek

Stanice Sky News na svém webu uvedla, že již byly vlny tsunami v oblasti zaznamenány. Vážnější škody ale nezpůsobily. Obyvatelé Nové Kaledonie byli preventivně vyzváni, aby se uchýlili nejméně 300 metrů od pobřeží a na vyvýšené místo nejméně dvanáct metrů nad úrovní moře. Varování bylo vyhlášeno také pro ostrovy Vanuatu a Fidži.

Zemětřesení udeřilo v 5:18 SEČ jihovýchodně od ostrovů Loyauté, které se nacházejí necelých 200 kilometrů od novokaledonské metropole Nouméa. Otřesy v hloubce 10 kilometrů měly sílu 7,6 stupně Richterovy škály.

Nová Kaledonie leží v jihozápadním Tichomoří, asi 1200 kilometrů od Austrálie. S rozlohou přibližně 19 tisíc kilometrů čtverečních, což je zhruba čtvrtina Česka. Je třetím největším souostrovím v Tichém oceánu po Papui-Nové Guinei a Novém Zélandu. Na tomto francouzském území žije přes 200 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám