Hlavní obsah

Mexiko vyhostí migranty za pokus násilně překročit hranici s USA

– Tijuana

Někteří středoameričtí migranti z 500členné skupiny, která se v neděli pokusila násilně překročit hranici se Spojenými státy, Mexiko deportuje, oznámilo tamější ministerstvo vnitra. Američtí pohraničníci mezitím ohlásili znovuotevření přechodu mezi mexickou Tijuanou a předměstím kalifornského San Diega, který po nedělním incidentu uzavřeli.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Mexické ministerstvo vnitra tvrdí, že bezpečnostní složky mají situaci na hranici pod kontrolou. Přes napětí v místě, kde se podle ministerstva shromáždilo asi 7400 migrantů, ale vláda na hranici nepošle vojáky.

Americká pohraniční a celní stráž v neděli v obou směrech zastavila provoz na přechodu mezi Tijuanou a předměstím San Diega, když se do USA snažila projít skupina středoamerických migrantů. Několik z nich se údajně také pokusilo překonat hraniční plot, na což američtí pohraničníci reagovali použitím slzného plynu.

V Tijuaně v posledních dnech pobývají tisíce běženců, kteří sem v uplynulých týdnech doputovali přes celé Mexiko jako takzvaná karavana migrantů. Mnoho z nich doufá, že budou moci požádat o azyl v USA, ale imigrační úředníci na místním hraničním přechodu San Ysidro zpracovávají denně méně než stovku žádostí.

Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum v pátek v pohraničním městě, které má 1,6 milionu obyvatel, vyhlásil stav humanitární krize. Tijuana má podle něj s přijetím značného počtu migrantů velké problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám