Hlavní obsah

Separatisté z Balúčistánu zaútočili na čínský konzulát v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí
Aktualizováno

Nejméně dva policisté zemřeli v pátek při atentátu na čínský konzulát v pákistánském Karáčí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policii. Další atentát byl spáchán u Péšávaru. Počet mrtvých stoupl na 35.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při atentátu na čínský konzulát v Karáčí zemřeli dva policistéVideo: Reuters

 
Článek

„Skupina čítající až čtyři muže se pokusila dostat do areálu čínského konzulátu. Naše stráž je zarazila u prvního kontrolního stanoviště,” řekl AFP zástupce policie. „Při přestřelce zemřeli dva policisté a třetí byl vážně raněn,” dodal.

Foto: Shakil Adil, ČTK/AP

Pakistánští policisté a zdravotníci u napadeného čínského konzulátu

Stanice BBC uvedla, že tři atentátníci zaútočili kolem 9:30 místního času (5:30 SEČ). Podle policie mezi nimi byli sebevražední atentátníci, kteří použili vůz naložený výbušninami. Svědci uváděli, že slyšeli explozi. Na záběrech je vidět sloup černého dýmu.

K útoku se přihlásila separatistická Balúčistánská osvobozenecká armáda (BLA), která bojuje za větší autonomii stejnojmenné pákistánské provincie.

Podle BBC někteří útočníci pronikli do části konzulátu, ve které se vydávají víza, i když agentura Reuters uvedla s odvoláním na pákistánské zdroje, že dva z útočníků byli zabiti při přestřelce s policií před vstupem na půdu konzulátu. Čínské osazenstvo konzulátu vyvázlo bez zranění, uvedlo pákistánské ministerstvo zahraničí.

Foto: ČTK/AP

Davy u místa útoku na konzulát v Karáčí

Mluvčí BLA na Twitteru zveřejnil fotografii tří mužů s balúčistánskou vlajkou, které označil za útočníky. „Byli to tři sebevražední útočníci,” informoval mluvčí BLA. „Zaútočili na čínskou ambasádu v Karáčí. Čína drancuje naše (přírodní) zdroje,” dodal.

Čína je velkým investorem v Pákistánu a soustředí se právě na Balúčistán, kde jsou bohaté surovinové zdroje.

Atentát u Péšávaru má 35 obětí

Terčem atentátu se stalo v pátek také tržiště v Hangu u Péšávaru. Nálož explodovala před náboženskou školou. „Podle předběžného vyšetřování usmrtilo improvizované výbušné zařízení schované v krabici se zeleninou 35 lidí a 50 dalších zranilo," uvedl podle AFP představitel místní vlády Chálid Ikbál.

Agentura AP napsala, že většina obětí byli menšinoví šíité.

Podle agentury Reuters ale šlo o sebevražedný atentát, který spáchal motocyklista, když vjel do lidí na trhu během místní náboženské slavnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám