Hlavní obsah

Na Facebooku vydražili dívku z Jižního Súdánu za 500 krav a tři auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na sociální síť Facebook se v minulých dnech odehrála dražba 16leté dívky z Jižního Súdánu, za manželku ji chtělo pět mužů, kteří přihazovali nabídky, uvedla stanice CNN. Společnost Facebook stránku s dražbou odstranila až 15 dní po zveřejnění, ale to už bylo pozdě, dívka měla tou dobou skoro týden po svatbě.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dražba odstartovala 25. října a 3. listopadu už se konal svatební obřad. Teprve 9. listopadu byla dražba z Facebooku odstraněna a účet uživatele, který ji zveřejnil, trvale zablokován.

Vítěz dražby si dívku koupil za 500 krav, tři automobily a v přepočtu zhruba 230 tisíc korun.

„Takový barbarský způsob použití technologie nás vrací do doby trhů s otroky,“ řekl George Otim, který je šéfem humanitární organizace Plan International South Sudan, jež se zaměřuje na boj za práva dětí a rovnost pro dívky. „Že může být i v dnešní době děvče prodáno za účelem sňatku na největší sociální síti světa je mimo chápání,“ dodal.

Podle zprávy UNICEF z roku 2017 je více třetina dívek v Jižním Súdánu provdána před dovršením 18 let věku a 12 procent se jich vdá, když je jim méně než 15 roků.

„Jakýkoliv obchod s lidmi, ať už formou statusů, stránek, inzerce nebo ve skupinách, je na Facebooku zapovězen. Záznam jsme odstranili a trvale zablokovali účet patřící osobě, která ho na Facebooku zveřejnila,“ uvedla společnost Facebook ve svém prohlášení.

„Neustále vylepšujeme metody identifikace obsahu, který porušuje naše pravidla, včetně zdvojnásobení našeho týmu věnujícího se bezpečnosti,” stojí ve vyjádření firmy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám