Hlavní obsah

Obyvatelé mexické Tijuany demonstrovali proti migrantům z karavany

Stovky obyvatel mexické Tijuany demonstrovaly v neděli proti migrantům z takzvané karavany, kteří se snaží dostat do USA, ale nyní jsou usídleny ve městě. Tijuana totiž leží na hranici se Spojenými státy. Běženců je ve městě už několik tisíc, noví stále přicházejí. Starosta se obává, že během pár dnů jich bude až deset tisíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Tijuany demonstrovali proti karavaně migrantůVideo: Reuters

 
Článek

S mexickými vlajkami a pokřiky "Vypadněte ze země!" se asi 200 demonstrantů snažilo v neděli dostat v Tijuaně ke sportovnímu areálu, v němž místní radnice poskytla dočasné ubytování asi 2200 migrantům. Policie ale zabránila tomu, aby pochod došel až k areálu Benita Juáreze. Mezi demonstranty byli i obyvatelé amerického města San Diego, které leží na opačné straně hranice.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Obyvatelé mexické Tijuany protestovali proti masivnímu přílivu migrantů ze středoamerické karavany, kteří se snaží dostat do USA. Na transparentu je nápis: Migrace ano, ilegálům ne.

Účastníci demonstrace nicméně tvrdili, že nejsou proti migrantům, ale proti ilegální migraci. Požadují po federální vládě, aby situaci těchto lidí urychleně vyřešila. „Buď ať požádají o azyl, nebo jinak zlegalizují svůj pobyt v Mexiku, nebo ať je vláda okamžitě deportuje,“ uvedli zástupci demonstrantů. Mexická vláda jim už dříve nabídla dočasné povolení k pobytu, většina z nich to ale odmítla, protože chce do USA.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Obyvatelé mexické Tijuany protestovali v neděli proti migrantům, kteří město zaplavili a asnaží se dostat do USA.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Účastníci protestu měli transparenty s hesly vyjadřujícími nesouhlas s přívalem běženců do města. Na snímku transparent s heslem: Ne invazi.

Radnice města Tijuana poskytla tisícům migrantů dočasné ubytování. Mnozí z běženců ale přespávají na ulici, protože kapacity města nestačí. Starosta Tijuany Juan Manuel Gastélum požádal federální vládu o humanitární pomoc v obavě, že běženci stráví ve městě i několik měsíců, když se budou snažit žádat na hranicích o azyl v USA.

Tisíce běženců jsou součástí takzvané karavany migrantů, která vyrazila v polovině října z Hondurasu. Posléze vyrazilo z Guatemaly a Salvadoru několik dalších skupin. V neděli se zformovala v Salvadoru další skupina, která čítá zatím kolem dvou stovek lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám