Hlavní obsah

Saúdského novináře zdrogovali a rozčtvrtili. Prokurátor chce pro pět podezřelých trest smrti

Aktualizováno

Novináře Džamála Chášukdžího na konzulátu v Istanbulu zdrogovali a rozčtvrtili, prohlásil saúdskoarabský generální prokurátor Saúd Mudžíb. Jeho tělo bylo rozřezáno a vyneseno z budovy, některé části byly předány agentovi mimo konzulát. Pro pět z 11 obviněných žádá proto Mudžíb trest smrti, napsal server týdeníku Focus. Do vraždy podle něj není zapleten korunní princ Muhammad bin Salmán.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

Osobou, která vraždu nařídila, je podle prokurátora bývalý poradce královského dvora Saúd Kahtání. Měl zařídit návrat Chášukdžího do vlasti. Novinář byl zavražděn, když selhala všechna jednání o návratu. Tělo zavražděného se dosud nenašlo, řekl prokurátor.

Prokurátor také řekl, že Kahtání má zakázáno cestovat a je vyšetřován.

Ankara tvrdí, že za vraždou novináře je nejvyšší vedení Saúdské Arábie. Podle tureckých vyšetřovatelů přijelo do Istanbulu v den Chášukdžího vraždy 15 Saúdských Arabů, mezi nimi členové ochranky korunního prince, členové saúdskoarabské tajné služby i forenzní expert.

V zavazadlech měli mít jednotliví členové skupinky injekce, defibrilátory, radiostanice, sešívačky, nůžky a rušičky, napsaly turecké noviny Daily Sabah. Ty současně zveřejnily skeny, které mají doložit zvláštní obsah zavazadel jednotlivých cestujících. Turecká média také upozornila na to, že v zavazadlech bylo navíc deset telefonů.

Chášukdží žil od loňska v USA a ve svých článcích kritizoval saúdské nejvyšší vedení, včetně korunního prince. Na konzulát v Istanbulu šel koncem září pro doklady, aby se mohl oženit s tureckou snoubenkou. Termín další schůzky mu stanovili na 2. října, kdy už z konzulátu nevyšel.

Vražda Chášukdžího vzbudila velké slovní pobouření z řady zemí, ale zatím nikdo nepodnikl skoro žádné konkrétní kroky vůči Saúdské Arábii kromě zařazení podezřelých na sankční seznamy. Německo ale pozastavilo dodávky zbraní Rijádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám