Hlavní obsah

Sexuální zneužívání žen je v Severní Koreji běžné a beztrestné, tvrdí ochránci práv

Aktualizováno

Představitelé moci severokorejského státu - policisté, vězeňští dozorci a státní úředníci - se na ženách běžně a beztrestně dopouštějí sexuálního násilí. Píše to ve své zprávě organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Organizace zprávu založila na rozhovorech se šesti desítkami Severokorejek, které z izolované komunistické země utekly.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Výkonný ředitel organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW) Kenneth Roth.

Článek

Organizace připomněla, že pracovala s příliš úzkým vzorkem. Dotazované ženy nicméně podaly svědectví o sexuálním zneužívání, které je natolik běžné, že mnoho ze zpovídaných nerozumělo tomu, že vynucený sex by neměl být každodenním jevem, uvedl jeden z vyšetřovatelů.

„Tento problém vládu neohrožuje,“ řekl agentuře Reuters výkonný ředitel HRW Kenneth Roth. „Proto je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představitelů státní moci zabránila,“ dodal.

Ženy, s nimiž organizace vedla rozhovory, vypověděly, že sexuálního zneužívání a znásilňování se dopouštějí policisté, dozorci ve vězeních, a dokonce i úředníci, kteří dohlížejí na rostoucí soukromý trh. Ti prý vymáhají úplatky ve formě sexuálních úsluh.

„Paradoxně je ohroženo mnoho žen, které hrají důležitou roli v uvolňování ekonomiky, o němž (severokorejský vůdce) Kim (Čong-un) tvrdí, že mu na něm záleží,“ zdůrazňuje Roth.

Vyšetřovatelé OSN upozorňují na to, že v Severní Koreji lidé hladoví, jsou vězněni z politických důvodů a popravováni. Z politických důvodů je v KLDR vězněno 80 tisíc až 120 tisíc lidí, uvedla minulý rok OSN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám