Hlavní obsah

Severní a Jižní Korea se dohodly na propojení železnic a silnic

Severní a Jižní Korea se dohodly, že zahájí práci na propojení železnic a silnic obou zemí. Vyplývá to z pondělní schůzky delegací KLDR a Jižní Koreje, které ve vesnici Pchanmundžom v demilitarizovaném pásmu jednaly o dalších krocích směřujících ke zlepšení vzájemných vztahů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Delegace obou Korejí na pondělním jednání.

Článek

Soul a Pchjongjang koncem listopadu nebo začátkem prosince uspořádají slavnostní obřad, kterým zahájí projekt opětovného spojení železnic a silnic obou zemí. Jižní a Severní Korea jsou od sebe odříznuty od korejské války z let 1950 až 1953.

V roce 2007 oba státy nakrátko vlakové spojení obnovily, po zhoršení vztahů byla ale hranice znovu uzavřena. Součástí přípravných prací na opětovné propojení železnice má být podle agentury AP mimo jiné společné zhodnocení stavu severokorejské části trati.

Společný sportovní tým

Obě země se rovněž dohodly uspořádat koncem října rozhovory o vyslání společných sportovních týmů na letní olympijské hry v roce 2020. Jednat budou také o plánu společně hostit letní olympiádu v roce 2032, řekl jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon.

V listopadu KLDR a Jižní Korea uspořádají rozhovory o organizaci setkání členů rodin rozdělených korejskou válkou z 50. let prostřednictvím videokonference. V brzké době by se měli sejít i vojenští představitelé Severní a Jižní Koreje k jednání o snížení napětí na hranici a o předcházení krizím a náhodným střetům.

Rychlé sbližování Severní a Jižní Koreje ale budí v poslední době obavy Spojených států, podle nichž by na KLDR měl být dál vyvíjen tlak, aby se vzdala svých jaderných zbraní, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám