Hlavní obsah

Bojovníci Tálibánu zaútočili na vojenskou základnu v Afghánistánu, zabili 17 vojáků

– Kábul • Aktualizováno

Ozbrojenci islamistického hnutí Tálibán zaútočili na vojenskou základnu v západoafghánské provincii Faráh, zabili 17 afghánských vojáků, čtyři zranili a 11 dalších unesli. Informovala o tom v neděli agentura AP s odvoláním na místní úřady.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Útok začal v sobotu pozdě večer a pokračoval do nedělního rána, uvedl Ghausuddín Núrzáí, šéf správy okresu Pušt Rúd. Dodal, že islamisté také získali kontrolu nad dvěma kontrolními stanovišti poblíž základny a zmocnili se na nich zbraní a střeliva.

Vojákům na základně se nedostalo letecké podpory ani nedorazily posily, informoval člen provinční rady Abdul Samád Salehí, který zároveň potvrdil počet obětí.

Hnutí Tálibán, které dlouhodobě vede boj proti vládě v Kábulu podporované Západem, útočí na bezpečnostní složky v Afghánistánu takřka denně. Tálibán i teroristická organizace Islámský stát zintenzivnily násilí v zemi mimo jiné s ohledem na parlamentní volby, které jsou vypsány na 20. října.

Nejméně 22 lidí - členů bezpečnostních složek i civilistů - zemřelo v sobotu po výbuchu bomby na předvolebním mítinku na severovýchodě země.

Podle americké armády má afghánská vláda pod kontrolou méně než dvě třetiny země. Zbytek ovládá Tálibán a další ozbrojené skupiny. V roce 2016 afghánská armáda přišla o deset procent bojové síly - zhruba 7000 vládních vojáků bylo zabito, 12 000 zraněno a tisíce dalších dezertovaly.

V době vrcholného nasazení v roce 2011 působilo v Afghánistánu přes 110 000 vojáků NATO. Přímé bojové operace jednotek USA a NATO byly ukončeny v roce 2014 a jejich role se nyní soustřeďuje na podporu a výcvik afghánské armády v boji proti terorismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám