Hlavní obsah

Co dokáže tsunami: Velká loď vážící 1200 tun se ocitla uprostřed vesnice mezi domy

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrazy zkázy, které po sobě minulý týden zanechala zemětřesení a následná vlna tsunami, nyní doplnily záběry mohutné lodě, kterou moře nahnalo přímo na vesnici Wani, u níž kotvila. „Moře si s lodí házelo jako s basketbalovým míčem,“ popsal jeden z 21 členů posádky, kteří tsunami přežili bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vlny tsunami vynesly v Indonésii 63metrovou loď mezi domyVideo: AP

 
Článek

V době, kdy zasáhla pobřeží ničivá vlna, bylo na 67 metrů dlouhé lodi pouze 21 členů posádky. Plavidlo totiž mělo být dopraveno novému majiteli. Kdyby se na palubě nacházeli i cestující, bylo by pravděpodobně neštěstí horší.

Peklo přišlo 28. září náhle. V okamžiku, kdy si posádka všimla rychlého poklesu hladiny, věděla, že se blíží pohroma. Obrovské vlny se přihnaly během několika málo minut. Námořníci si stihli obléct záchranné vesty a uvolnit všechna kotevní lana až na jediné. To se ale přetrhlo záhy.

Jona Johanes, zástupce kapitána, se nacházel na můstku, když vlny udeřily. „Loď to unášelo tak rychle. Myslel jsem, že se rozbijeme o zbytky mola,“ popsal agentuře AP. Jenže obrovská vlna vynesla loď vysoko nad něj. „Prostě jsme to přeletěli,“ dodal Johanes.

Podle některých členů posádky vlna tsunami měřila až patnáct metrů. To by více než zdvojnásobilo doposud uváděné odhady, které hovoří o šestimetrových vlnách.

Týden na palubě ztroskotané lodi

Obrovská loď nakonec přistála mezi domy v přístavní vesničce. Jako zázrakem nebyl nikdo na lodi zraněn a i plavidlo zůstalo bez výraznějších škod. Že byli vyvrženi na pevninu, si námořníci nejprve neuvědomili. Množství vody kolem nich bylo enormní.

Teprve po zhruba půl hodině, když voda začala opět opadat, zjistili, že se loď nachází ve vesnici. Kapitán i celá posádka následně na palubě zůstali celý další týden. Čekají na tým, který by určil, zda by mohla být loď vrácena zpět na moře.

„Mohli bychom vyjít dolů z lodi, ale kam bychom šli? Není tu žádný trh, obchody jsou stále zavřené a nedávno tu v okolí proběhlo rabování,“ vysvětlil Johanes. Celá posádka tak zůstává dál na lodi.

Bilance se přiblížila 2000 mrtvých

Agentura AFP v pondělí informovala, že počet obětí, které si v Indonésii vyžádalo zemětřesení a přívalová vlna tsunami, vzrostl na 1944. Dalších až 5000 lidí je podle úřadů na indonéském ostrově Sulawesi pohřešováno.

„Ve městě Palu a okolních oblastech, zničených 28. září zemětřesením o síle 7,5 stupně a následnou smrtící vlnou tsunami, bylo nalezeno 1944 mrtvých těl,” uvedl mluvčí indonéské armády Muhammad Thohir. „Tento údaj bude zřejmě dále stoupat, protože jsme ještě nedostali příkaz, abychom zastavili pátrání po obětech,” dodal.

Z města Palu, kde žilo asi 380 tisíc lidí, pocházejí téměř všechny oběti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám