Hlavní obsah

Po zemětřesení a tsunami se probudila na ostrově Sulawesi sopka

Počet obětí po pátečním zemětřesení a následné vlně tsunami na indonéském ostrově Sulawesi neustále roste. Nejnovější statistika hovoří o 1407 obětech, 2500 zraněných a 113 pohřešovaných, uvedl indonéský úřad pro řešení katastrof. Těžce zkoušenému ostrovu ovšem hrozí další přírodní katastrofa. K životu se probudil 1800 metrů vysoký vulkán Soputan, napsal server Heute.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch sopky v IndonésiiVideo: AP

 
Článek

Popel a prach z erupce se zvedl do výšky šesti kilometrů. Zatím nejsou žádné informace o škodách, uvedl indonéský Národní úřad pro civilní ochranu. Kolem sopky byla vyhlášena čtyřkilometrová bezpečnostní zóna. Evakuace zatím nebyla nařízena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Palu je po zemětřesení v troskáchVideo: Reuters

Kvůli popelu vydaly úřady varování pro leteckou dopravu, uvedl Sutopo Nugroho, mluvčí Národní úřad pro civilní ochranu, napsala agentura DPA. Sopečný popílek totiž představuje nebezpečí pro letecké motory.

Vulkán se nachází na severovýchodu ostrova Sulawesi, několik set kilometrů od oblasti, kterou postihlo zemětřesení a následná vlna tsunami. Erupci sopky mohly vyvolat otřesy půdy o síle 7,5 stupně, které Sulawesi minulý týden zasáhly. „Je možné, že zemětřesení spustilo erupci. Přímá souvislost obou jevů ale ještě není jasná, protože aktivita sopky Soputan od srpna stoupala,” prohlásil vulkanolog Kasbani.

Indonésie patří do pásma takzvaného ohnivého kruhu na střetu kontinentálních desek. V roce 2004 zemětřesení a tsunami zabily 226 tisíc lidí v 13 zemích, z toho více než 120 tisíc v Indonésii. Palu zasáhla tsunami v letech 1927 a 1968.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám