Hlavní obsah

Uděláme vám základnu Fort Trump. Polsko chce Trumpovi nahradit Británii a Turecko

Právo, PM

Bartosz Cichocki, náměstek polského ministra zahraničí, dal ve středu jasně na srozuměnou, že Varšava vycítila šanci. „Velká Británie vystupuje z Evropské unie, takže USA ztrácejí v Evropě spojence schopného postavit se proti negativním tendencím, které bývají slyšet z Paříže či Berlína,” řekl.

Foto: Bílý dům/Twitter

Pobouření v Polsku vyvolalo, že prezident Duda musel v Oválné pracovně podepsat dokument vestoje.

Článek

„Nad spojenectvím USA s Tureckem visí otazník. Nepromarní-li Polsko možnost, kterou mu poskytuje dohoda o strategickém partnerství podepsaná v úterý prezidenty Donaldem Trumpem a Andrzejem Dudou, může se pro Washington stát nástupcem obou zemí,“ dodal.

Tomasz Szatkowski, náměstek ministra národní obrany, nepochybuje o tom, že zřízení nové americké základny v Polsku a dlouhodobá přítomnost amerických jednotek na ní by změnily geopoliticky Evropu.

„Na Polsko by už nikdo nemohl pohlížet jako na nárazníkový stát, což by reálně ovlivnilo jeho bezpečnost, ale i ekonomické postavení,“ zdůraznil v narážce na fakt, že Duda nabídl Trumpovi zřízení základny, která by se mohla jmenovat Fort Trump, a na niž by Varšava přispěla dvěma miliardami eur (51 mld. korun).

EU je důležitější, namítá opozice

Tomasz Siemoniak, exministr obrany z opoziční Občanské platformy, kritizoval vládu za to, že považuje Washington za jedinou záruku polské bezpečnosti.

„Ukazuje se, že USA už nechtějí být považované za bezpečnostní agenturu, kterou si lze najmout, pokud se někdo cítí v ohrožení. Spojené státy jsou důležité, ale EU je důležitější,“ vyzdvihl.

List Gazeta Wyborcza připomněl, že smlouvu o strategické spolupráci Polsko s USA podepsalo v roce 2008 za prezidenta George W. Bushe. Obsahovala mj. ujištění, že Pentagon rozmístí v Polsku baterie raket Patriot. „Nestalo se tak dodnes a rakety se v Polsku objevují jen při krátkých cvičeních,“ uzavřel deník.

Reklama

Výběr článků

Načítám