Hlavní obsah

Na západě Mexika našli kamión se 157 mrtvolami, nevešly se do márnic

Šok zažili policisté na západě Mexika u města Guadalajara. O víkendu je zavolali místní obyvatelé, že se oblastí šíří nesnesitelný zápach a v jeho centru je odstavený kamión. Když ho policisté začali prohledávat, nalezli v jeho útrobách 157 mrtvol ve značném stadiu rozkladu, napsal server abc7.com.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na západě Mexika našli kamión se 157 mrtvolami, nevešly se do márnicVideo: Reuters

 
Článek

Později se zjistilo, že se mrtvoly nevešly do státní márnice, proto její vedení najalo soukromou firmu s mrazicími pojízdnými boxy. Kamión s mrtvolami jezdil v oblasti Guadalajary několik týdnů, než ho řidič odstavil.

Emilio González Márquez, guvernér mexického státu Jalisco, okamžitě odvolal ředitele státní márnice Luisa Octavia Cotera. „Je to ukázka necitlivosti ze strany některých státních úředníků,“ řekl mluvčí guvernéra státu Jalisco.

Cotero se ale brání a tvrdí, že už před dvěma lety varoval, že márnice nezvládá pojmout těla mrtvých z neustále rostoucího počtu vražd a také kvůli komplikované legislativě. Ta nařizuje zachovat ostatky neidentifikovaných obětí trestných činů kvůli vyšetřování a také kvůli hledání pohřešovaných osob.

Těla z tajných hrobů

V kamiónu byly nejen ostatky nedávno zavražděných, ale také těch, kteří byli objeveni v tajných hrobech a nacházejí se v různém stadiu rozkladu.

Za sedm měsíců letošního roku zaznamenaly mexické úřady 16 339 vražd po celé zemi. Je to nárůst o 17 procent v porovnání se stejným obdobím roku 2017. Jen ve státě Jalisco zaznamenali za prvních sedm měsíců letošního roku 1243 vražd, což je o 47 procent více než ve stejném období loňského roku.

Loni bylo zavražděno 31 174 lidí, což je nejvíce od roku 1997, kdy úřady začaly tyto statistiky vést. Denně tak loni bylo v této zemi zavražděno v průměru 85 lidí.

Stát Jalisco je proslulý válkou drogových gangů, operuje v něm kartel Jalisco nová generace (CJNG), považovaný za nejmocnější drogový gang v Mexiku.

Kapacity márnic nestačí například ani ve městě Acapulco na jihozápadě země, kde před několika měsíci stávkovali zaměstnanci kvůli zápachu na chodbách márnic. Podle španělského deníku El País tam totiž byly desítky pytlů s mrtvolami, které se nevešly do mrazicích boxů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám