Hlavní obsah

Filipíny devastuje tajfun Mangkhut, je to největší letošní bouře na zeměkouli

Manila
Aktualizováno

Tajfun Mangkhut bičuje severní část Filipín hustými lijáky a mohutným vichrem, který v noci na sobotu na ostrově Luzon rozbíjel okna a strhával sloupy elektrického vedení. Podle CNN jde vůbec o nejsilnější bouři, která se na zeměkouli letos vyskytla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řádění tajfunu Mangkhut na FilipínáchVideo: AP

 
Článek

Ve městě Tuguegarao se 150 000 obyvateli byly podle televize BBC poničeny prakticky všechny budovy. V pátek vichr, který tajfun provází, dosahoval 200 kilometrů v hodině a v nárazech až 330 kilometrů v hodině.

Živel už má dvě oběti. Dvě ženy zemřely při sesuvu půdy.

Přerušeny byly dodávky elektřiny i telefonické spojení. Mimo provoz je také letiště v Tuguegarau, které je klíčové pro dopravování humanitární pomoci postiženým.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Následky řádění tajfunu ve městě Tuguegarao

Havajské středisko včasného varování před tajfuny proto označovalo Mangkhut za supertajfun. Po dopadu na pevninu ale živel zeslábl a nyní se podle střediska rovná čtvrté kategorii hurikánů v Atlantiku. Nadále tedy může být hodně destruktivní.

"Může zvedat auta, člověk nedokáže stát, dokonce ani se plazit proti takovému větru," prohlásil meteorolog Rene Paciente.

Foto: Aaron Favila, ČTK/AP

Řádění tajfunu na Filipínách

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně. Filipínské úřady vydaly varování pro téměř všechny provincie na ostrově Luzon, včetně metropole Manily, což s sebou nese omezení v námořní a letecké dopravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám