Hlavní obsah

Počet obětí zemětřesení v Japonsku překročil 20

Tokio
Aktualizováno

Počet obětí čtvrtečního zemětřesení na japonském ostrově Hokkaidó vystoupal na 21, uvedl v sobotu mluvčí vlády Jošihide Suga. Devět lidí se dál pohřešuje. Oznámila to v sobotu místní vláda. Podle agentury AFP je mrtvých třicet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko se vypořádává s následky zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Počet obětí stoupl po nálezech dalších jedenácti těl v nejvíce postiženém městě Acuma, kde žilo 4600 lidí. Nacházelo se blízko epicentra zemětřesení o síle 6,7 stupně. Záchranáři tam v troskách dál pátrají po pohřešovaných. Po sesuvu půdy se pohřešuje ještě devět lidí.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři na místě sesuvu půdy v Acumě

Situace se však pomalu vrací k normálu. Podařilo se obnovit dopravu. Dodávky elektřiny, o něž kvůli otřesům přišlo všech 29,5 miliónu odběratelů, už ode dneška až na výjimky opět fungují. Dodávky jsou obnoveny pro 99,3 procenta odběratelů.

Guvernér HokkaidáHarumi Takahaši přesto žádal lidi, aby dál elektřinou šetřili. Oprava hlavní elektrárny Tomato Acuma potrvá ještě týden.

Zatím se ale nepodařilo obnovit dodávku vody, která chybí v 30 000 domech ve 22 městech, většinou v Sapporu, které leželo severozápadně od epicentra.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Zavalené ulicie v Sapporu

Automobilka Toyota Motor ale oznámila, že kvůli přerušení práce v továrně na výrobu převodovek v Tomakomai na ostrově Hokkaidó se v pondělí nerozjede výroba ani v dalších 16 provozech automobilky ve zbylých částech Japonska. Jak dlouho bude odstávka v Toyotě trvat, zatím vedení firmy neupřesnilo.

Zemětřesení v Japonsku bylo už druhou živelní pohromou v rychlém sledu poté, co tajfun Jebi v první polovině tohoto týdne připravil o život nejméně 11 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám