Hlavní obsah

Britské důkazy o útoku v Salisbury jsou důvěryhodné, zní z USA a dalších zemí

Plnou důvěru v britské závěry o roli ruské vojenské rozvědky při útoku nervovým jedem novičok vyjádřili ve společném prohlášení nejvyšší představitelé Velké Británie, Spojených států, Francie, Německa a Kanady. Uvedli, že operace byla „téměř jistě” schválena vysokými zástupci ruské vlády, uvedla televize Sky News.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Budova ruské vojenské zpravodajské služby

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová ve středu řekla, že za otravou bývalého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Británii stojí dva příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU.

Britská prokuratura vydala na muže označované jako Alexander Petrov a Ruslan Boširov evropský zatykač a uvedla, že má dostatek důkazů na obžalobu ze spiknutí s cílem zavraždit Skripala.

Foto: Handout, Reuters

Alexander Petrov (vlevo) a Ruslan Boširov

Společné prohlášení

„Včerejší (středeční) oznámení dále posiluje náš záměr pokračovat v narušování nepřátelských aktivit zahraničních tajných služeb na našich územích, prosazovat zákaz chemických zbraní, chránit naše občany a bránit se před všemi formami škodlivých aktivit států namířených proti nám a našim společnostem,“ citovala Sky News ze společného prohlášení premiérky Mayové, amerického prezidenta Donalda Trumpa, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, německé kancléřky Angely Merkelové a kanadského premiéra Justina Trudeaua.

Státníci vyjádřili "plnou důvěru v britské závěry, podle nichž oba podezřelí jsou členy ruské vojenské rozvědky". Západní představitelé zároveň vyzvali Rusko, aby poskytlo kompletní informace o svém programu nervově paralytické látky novičok, kterou původně vyvinul Sovětský svaz.

Kreml obvinění Londýna ohledně incidentu v jihoanglickém Salisbury označil za nepřijatelná. „Opakujeme, že ani vysoké vedení země, ani nikdo z nižšího vedení nebo nějaký oficiální činitel neměli nebo nemají cokoli do činění s událostmi v Salisbury,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám