Hlavní obsah

Japonsko plánuje protiraketový deštník, nevěří americkým dohodám s KLDR

Tokio

Japonské ministerstvo obrany požaduje na obranu 5,3 biliónu jenů (cca bilión korun), což představuje nejvyšší nárůst za posledních pět let (2,1 procenta). Přispívá k němu nákup amerického protiraketového štítu Aegis, který vyjde na 424 miliard jenů (87 miliard korun). Ten má zemi ochránit před severokorejskými raketami, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonský premiér Šinzó Abe hovoří na leteckém dni před stroji F-15J.

Článek

Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že Severní Korea pořád představuje „vážnou a aktuální“ hrozbu, byť americký prezident Donald Trump po setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem ohlásil, že už jadernou hrozbu nepředstavuje.

Dvě severokorejské balistické rakety loni přeletěly přes sever hlavního japonského ostrova Hokkaidó, obyvatelé byli vyzváni, aby se schovali v krytech. Po americko-severokorejských jednáních sice Japonsko zrušilo nácvik odchodu do krytů, ale Tokio pořád dává najevo, že hrozba z KLDR stále trvá. [celá zpráva]

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Model stroje F-35, které má Japonsko.

KLDR také hrozila útokem na Japonsko a považuje ho za nepřítele. [celá zpráva] Právě proto se země rozhodla zakoupit od firmy Lockheed Martin pozemní verzi námořního protiraketového systému Aegis, který má už na svých lodích.

Požadavek ještě musí posoudit ministerstvo financí, ale poslanci vládní Liberálnědemokatické strany naléhají na co nejrychlejší růst výdajů na obranu, aby s přiblížily dvěma procentům HDP, jak to požaduje Trump po svých spojencích.

Obavy z Číny

Tokio se ale také obává rostoucí vojenské síly Číny, která si klade nároky na sporné ostrůvky Senkaku. [celá zpráva]

Právě strach ze Severní Koreje a Číny umožnil premiérovi Šinzóovi Abemu, aby mohlo Japonsko vysílat své vojáky i do konfliktů mimo japonské ostrovy, byť to zapovídá pacifistická ústava. Chce dosáhnout v tomto smyslu i změny ústavy.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonské obrněné vozidlo typ 16

Agentura Bloomberg poznamenala, že je Japonsko i pod tlakem ze strany USA, aby si kupovalo více amerických zbraní. Nákup zbraní z USA by mohl stoupnout o 70 procent na 692 miliard jenů (136 miliard korun). Japonsko by přitom bylo rádo méně závislé. Vyvíjí proto bojová letadla, současně si ale nakoupilo stroje F-35.

Spojené státy stále pomáhají v duchu dohody zajišťovat obranu země vycházejícího slunce a mají na ostrovech 54 000 svých vojáků. Ministerstvo na rozdíl od stávajících zvyklostí nezveřejnilo předpokládané náklady na příští rok na pobyt amerických vojáků v zemi. Letos činily 43 miliard jenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám