Hlavní obsah

Deset tisíc lidí čeká na záchranu kvůli záplavám v jižní Indii

– Tiruvanantapuram

Záchranáři v jihoindickém státě Kérala se dál snaží vypořádat s následky mohutných záplav, které už z domovů vyhnaly přes 800 000 lidí. Na 100 000 obyvatel odřízla velká voda od světa a kolem 10 000 lidí dál čeká na záchranu na střechách budov, kde našli poslední útočiště před stoupající hladinou. Oznámil to v neděli ministr zemědělství kéralské vlády Sunil Kumár. Počet mrtvých přesáhl 350.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do záchrany lidí v Indii se zapojily i vrtulníkyVideo: Reuters

 
Článek

Vláda se podle Kumára společně se záchranáři snaží dostat všechny ohrožené osoby do bezpečí a těm, které záplavy uvěznily v zatopených domech nebo odříznutých vesnicích, dopravuje pomocí vrtulníků zásoby vody, potravin a léků. Zásilku 1,5 miliónu litrů nedostatkové pitné vody vezou do Kéraly rovněž dva cisternové vlaky ze sousedních států Madhjapradéš a Maháráštra.

Foto: Charly K C, ČTK/AP

Zatopená oblast v jihoindickém státě Kérala.

Záchranáři používají při svých operacích stovky lodí, protože do některých měst a obcí se jinak než po vodě či vzduchem nelze dostat. Zničené jsou desítky tisíc kilometrů silnic, spadlo i 134 mostů. Kritická situace je například ve dvacetitisícovém městě Čengannúr, které zaplavila řeka Pamba. Na pomoc tam čeká kolem 5000 uvězněných lidí, uvedla agentura Reuters.

Foto: Aijaz Rahi, ČTK/AP

Uvězněná žena ukazuje na svůj zatopený dům v jihoindickém státě Kérala.

Počet evakuovaných se pohybuje mezi 800 000 a jedním miliónem. Tito lidé našli dočasné přístřeší ve 4000 provizorních ubytoven a táborů.

Sezona monzunových dešťů trvá v Indii od června, záplavy většího rozsahu ale způsobily intenzivní srážky v Kérale až začátkem srpna. Kvůli velké vodě už přišlo o život přes 350 lidí, další tři desítky osob se pohřešují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám