Hlavní obsah

Turisté jeli natáčet magma tekoucí do moře, loď zasáhl letící kus lávy

– Honolulu • Aktualizováno

Nešťastně skončil výlet skupiny turistů, kteří vypluli pozorovat havajskou sopku Kilauea. Vyvržený úlomek rozpálené horniny loď zasáhl a způsobil zranění třiadvaceti lidí. Jedná se o nejzávažnější újmu, kterou vulkán od svého posledního probuzení lidem způsobil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na člun dopadl kus lávy ze sopkyVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z pasažérů Will Bryan okamžik, kdy láva zasáhla střechu lodi a následně i místa pro cestující, natočil a záběry následně zveřejnila agentura Reuters.

Na videu je vidět, jak rozpálená vyvěrající láva na sklonku dne kontrastuje s potemnělým nebem a hladinou moře. Lidé na lodi tuto scenerii natáčeli.

Foto: Mapy.cz

Ve chvíli, kdy úlomek lávy o velikosti fotbalového míče zasáhl loď, na palubě propukla panika.

Takzvaný vulkanoklast, jak se lávovému úlomku říká, vyletěl v blízkosti lodě z vody, kam žhavá láva ze sopky vtéká. Dopadl na střechu plavidla, kterou prorazil až k místům na sezení.

Čtyři lidé skončili v nemocnici

Podle informací agentury DPA utrpělo zranění celkem třiadvacet lidí. Čtyři skončili v nemocnici, jedna žena má zlomenou nohu.

Foto: uncredited, ČTK/AP

Díra v člunu, který zasáhl kus lávy.

Sopka na největším havajském ostrově se probudila začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Dosud zničila přes 120 domů.

Vulkán vysoký 1200 metrů je jedním z nejaktivnějších sopek na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám