Hlavní obsah

Záchrana uvězněných chlapců se komplikuje, dostali přezdívku „divočáci”

Bangkok

Radost rodičů byla obrovská, ale jejich synové ještě zdaleka nemají vyhráno. Dvanáct thajských chlapců, kteří zůstali po deset dní uvězněni se svým trenérem ve zčásti zatopeném jeskynním komplexu, čeká boj s časem, hladem a vyčerpáním. A času se malým fotbalistům nedostává. Má dál pršet a hladina v jeskynním komplexu bude ještě stoupat.

Foto: Thai Navy Seal via AP, ČTK/AP

Snímek z videa ukazuje živé chlapce uvězněné v thajské jeskyni.

Článek

„V příštích třech dnech se očekávají silné deště. Pokud se jeskyně zatopí, k dětem se nebude jak dostat,” řekl BBC britský jeskynní potápěč Ben Reymenants, který se podílí na záchranné operaci. „Teď přijde opravdu tvrdá dřina: dostat děti ven,“ přiznal pochybnosti Reymenants.

Dětem podle něj dělají nyní společnost dva lékaři Navy Seals, kteří se podle Reymenantse v podstatě obětovali s tím, že pokud to bude skutečně nutné, zůstanou s dětmi až tři nebo čtyři měsíce, než voda ustoupí.

Vycvičit? Téměř nemožné...

V podstatě už od objevení pohřešovaných se rýsují jen dva nejpravděpodobnější scénáře možné záchrany: buď již zmíněná varianta odložení evakuace, než skončí období dešťů a voda sama opadne, nebo rychlejší s tím, že děti ve věku 11 až 16 let dostatečně zesílí, aby se mohly naučit základům potápění a mohly se z jeskyně dostat samy.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Radost příbuzné jednoho z nalezených chlapců

Záchranáři už za tímto účelem objednali patnáct celoobličejových masek, které jsou pro začátečníky snadnější na použití; běžný dýchací přístroj s náústkem se v jeskyni snadno zachytí a nezkušený potápěč může zpanikařit.

Jeskynní potápěči navíc podle expertů procházejí dlouholetým a tvrdým výcvikem a naučit stejnému umění za tak krátký čas děti je takřka nemožné. Už dříve se navíc ukázalo, že někteří z chlapců neumějí ani plavat, natož se potápět.

„Možnost dostat je ven pomocí potápěčské techniky je sice nejrychlejší, ale i nejnebezpečnější,” dodal pro BBC americký záchranář Anmar Mirza.

Odčerpávání moc nepomáhá

Záchranáři se proto od počátku snaží také intenzivně uměle odčerpávat vodu. Každou hodinu takto z rozsáhlého jeskynního komplexu sice dostanou okolo deseti tisíc litrů vody, přesto to k výraznému snížení hladiny nestačí; dosud se snížila asi jen o jeden centimetr, uvádí britský deník Daily Mail.

Foto: Novinky s Mapy.cz a Reuters

Voda však pro chlapce, kterým záchranáři začali podle jejich fotbalového týmu říkat „divočáci”, znamená současně i naději na přežití. Zatímco její masy jim brání vyjít ven, stékající tekutina na stěnách jeskyní jim současně zajišťuje dostatečný přísun tekutin. O přísun jídla se už postarají záchranářské týmy.

Pro případ, že by museli děti s trenérem v jeskyni zůstat, už mají záchranáři na místě připraveno dost jídla nejméně na čtyři měsíce. Jedná se o vysoce energetickou stravu, která by dětem měla pomoci kompenzovat podvýživu. Jako první plnohodnotné jídlo si děti dopřejí vepřové s rýží.

Podle jednoho ze zasahujících potápěčů jsou navíc v jeskyních i sladkovodní šneci či krevety, které mohou v případě nouze snadno pomoci doplnit energii.

Šťastná záchrana

Potápěči námořnictva nalezli skupinu dětí ve věku 11 až 16 let a jejich 25letého trenéra zhruba čtyři kilometry od ústí jeskynního komplexu na severu země, při jehož návštěvě je před deseti dny uvnitř uvěznily povodně. [celá zpráva] Trenér s dětmi podnikal časté výlety a v jeskyni s nimi nebyl poprvé.

V médiích se objevily už i informace o tom, zda bude za situaci někdo pykat. Zmiňují zejména roli zmíněného trenéra, který měl za děti zodpovědnost. Veškeré tyto úvahy však prozatím odkládá intenzivní snaha o záchranu chlapců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video ukazuje živé chlapce uvězněné v thajské jeskyniVideo: Reuters

Podle místního guvernéra byl po zběžné prohlídce vyhodnocen stav většiny z nich jako dobrý, pouze několik má zdravotní problémy, nikdo však kritické.

Thajským potápěčům pomáhali i britští či američtí záchranáři, na záchranných pracích se podíleli i experti z dalších zemí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám