Hlavní obsah

Novozélandská premiérka porodila, kvůli její funkci zastane „mateřskou” partner

– Auckladn

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová se stala během své vrcholné politické funkce matkou. Ve svých 37 letech přivedla ve čtvrtek na svět v Aucklandu holčičku, napsala agentura DPA. Ardenová je nejen nejmladší premiérkou v zemi za posledních 150 let, ale v dějinách Nového Zélandu je první, která porodila v době, kdy zastávala úřad.

Foto: Nick Perry, ČTK/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na snímku z 22. května letšního roku.

Článek

U porodu byl přítomen partner premiérky Clarke Gayford. Ten také po šesti týdnech mateřské dovolené Ardenové převezme péči o dceru a bude s premiérkou cestovat mezi jejich domovem v Aucklandu a Wellingtonem. Přítomen bude také na jejích zahraničních cestách.

Premiérka na svém Facebooku zveřejnila fotografii šťastné rodiny s časem porodu a hmotností dítěte. „Vítáme tě na světě, maličká,“ připsala. Současně poděkovala lékařům a zdravotním sestrám za péči, které se jí dostalo. „Díky báječnému týmu v aucklandské nemocnici šlo všechno velmi dobře,“ napsala.

Ardernová je jednou z mála političek, jež se ujaly úřadu v těhotenství. Že čeká dítě, zjistila 13. října, tedy pouze několik dní před ustavením vlády.

Nový Zéland jako první země poskytl ženám volební právo v roce 1893 a Ardernová je třetí ženou v premiérském křesle.

Reklama

Výběr článků

Načítám