Hlavní obsah

Novozélandská premiérka porodila, kvůli její funkci zastane „mateřskou” partner

Auckladn

Premiérka Nového Zélandu Jacinda Ardernová se stala během své vrcholné politické funkce matkou. Ve svých 37 letech přivedla ve čtvrtek na svět v Aucklandu holčičku, napsala agentura DPA. Ardenová je nejen nejmladší premiérkou v zemi za posledních 150 let, ale v dějinách Nového Zélandu je první, která porodila v době, kdy zastávala úřad.

Foto: Nick Perry, ČTK/AP

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová na snímku z 22. května letšního roku.

Článek

U porodu byl přítomen partner premiérky Clarke Gayford. Ten také po šesti týdnech mateřské dovolené Ardenové převezme péči o dceru a bude s premiérkou cestovat mezi jejich domovem v Aucklandu a Wellingtonem. Přítomen bude také na jejích zahraničních cestách.

Premiérka na svém Facebooku zveřejnila fotografii šťastné rodiny s časem porodu a hmotností dítěte. „Vítáme tě na světě, maličká,“ připsala. Současně poděkovala lékařům a zdravotním sestrám za péči, které se jí dostalo. „Díky báječnému týmu v aucklandské nemocnici šlo všechno velmi dobře,“ napsala.

Ardernová je jednou z mála političek, jež se ujaly úřadu v těhotenství. Že čeká dítě, zjistila 13. října, tedy pouze několik dní před ustavením vlády.

Nový Zéland jako první země poskytl ženám volební právo v roce 1893 a Ardernová je třetí ženou v premiérském křesle.

Reklama

Výběr článků

Načítám