Hlavní obsah

Severní Korea začala vracet ostatky padlých amerických vojáků

Washington

Americký prezident Donald Trump podle agentury AP oznámil, že Severní Korea už začala vracet ostatky amerických vojáků, kteří padli za korejské války. Uvedl to v pátek v rozhovoru pro televizi Fox News, kde hájil výsledky dohody se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump a Kim Čong-un společně pózují před novináři.

Článek

Trump řekl, že dohoda už přináší první výsledky. „Už začali vracet ostatky těchto skvělých vojáků (z korejské války).“ Návrat ostatků je součástí smlouvy, kterou Trump a předseda Kim Čong-un podepsali v úterý v Singapuru. [celá zpráva]

Trump to označil za velmi důležité a podařilo se to prosadit do textu, i když se o tomto tématu původně nemělo jednat. Na konci summitu se Trump podle svých slov Kima zeptal: „Vyhověl byste mi? Můžeme něco udělat s ostatky padlých hrdinů?“ Kim s návrhem okamžitě souhlasil, uvedl Trump.

Trump zdůraznil, že ho o to ještě před zvolením žádaly tisíce lidí, rodičů vojáků. Kvůli tomu se dočkal kritiky, protože i ti nejmladší rodiče padlých vojáků z korejské války by měli nyní 99 let.

Kim dostal přímé číslo na Trumpa

Kritiku ohledně příliš obecného vyznění společného prohlášení ze Singapuru odmítl Trump s tím, že v uzavřené dohodě dostal „všechno”. Odmítl, že pominul otázku lidských práv. Na severokorejského diktátora kvůli nim netlačil proto, že si „nepřeje jadernou válku”. Šlo o téma, které v minulosti KLDR vždy odmítala otevřít.

Americký prezident míní v neděli Kimovi zatelefonovat. Novinářům se svěřil, že severokorejskému vůdci na sebe dal přímé telefonní číslo.

Odhaduje se, že v Koreji leží ještě ostatky asi 5300 vojáků, kteří byli pohřbeni u cest nebo na místě zajateckých táborů a v oblasti velkých bitev, zejména zimních na konci roku 1950 u Unsanu a řeky Čchončchong. Tam Američané za tuhých mrazů prchali před postupujícími čínskými dobrovolníky.

Po padlých se pátralo hlavně mezi lety 1996 a 2005, kdy se podařilo při 33 pátráních najít ostatky asi dvou set vojáků. Ostatky dalších šesti se vrátily v roce 2007. Pak ale kvůli zhoršujícím se vztahům byla pátrání přerušena.

Reklama

Výběr článků

Načítám