Hlavní obsah

Kim slíbil úplné jaderné odzbrojení

Singapur
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se v závěrečném dokumentu, který podepsal v Singapuru po schůzce s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, zavázal k úplné denuklearizaci, uvedla CNN. Text se objevil na fotografiích s podpisem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump a Kim podepsali historickou dohodu Video: AP

 
Článek

„Prezident Trump se zavázal poskytnout bezpečnostní záruky KLDR a předseda Kim Čong-un znovu potvrdil svůj pevný a neochvějný závazek ke kompletní denuklearizaci Korejského poloostrova,“ stojí podle CNN v textu.

Ve smlouvě se dále píše o vytvoření nových vztahů mezi USA a KLDR: „Prezident Trump a předseda Kim Čong-un si důkladně a do hloubky vyměnili názory na témata vážící se k ustavení nových vztahů mezi USA a KLDR a k vybudování trvalého a pevného míru na Korejském poloostrově.”

Americký prezident ještě předtím řekl, že proces denuklearizace „začne velmi, velmi rychle“.

Kim odmítl na opakovanou otázku novinářů ohledně jaderného odzbrojení Severní Koreje odpovědět, v textu se ale odvolává na slib o denuklearizaci, který vyřkl při dubnovém setkání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali po summitu společné prohlášení.

Zatím není známo, zda už existuje nějaká časová osa a zda KLDR dosáhla zmírnění hospodářských sankcí. V krátkém textu ale nic podobného zmíněno není.

V dokumentu se obě země také zavázaly, že budou pokračovat vytyčeným směrem. Trump sršel po podpisu optimismem: „Sejdeme se znovu. Sejdeme se mnohokrát.“ Uvedl, že si s Kimem vytvořili zvláštní pouto.

Severní Korea  se taky zavázala vrátit ostatky padlých amerických vojáků.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un se chystají k podpisu společného prohlášení.

Na otázku, zda jej pozve do USA, odpověděl: „Rozhodně bych chtěl“.

Kim při podpisu nepoužil pero, které měl položené na stole, ale to, které mu podala jeho sestra. Ta si ho pak dala zpátky do saka. Kim po podpisu dohody odjel do hotelu St. Regis, protože záhy odletí ze Singapuru.

Reklama

Související články

Trump a Kim podepsali historickou dohodu

Po společném pracovním obědě se americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý vrátili do singapurského hotelu Capella. Tam...

Výběr článků

Načítám