Hlavní obsah

Kamení, zápalné lahve a ostrá munice. Střety v Gaze mají tři mrtvé a přes 500 zraněných

Gaza
Aktualizováno

Tři mrtvé a přes pět stovek zraněných si vyžádaly páteční střety Palestinců a izraelských vojáků u hraničního plotu mezi pásmem Gazy a Izraelem. Necelá stovka byla zasažena ostrou municí, další slzným plynem, napsala agentura DPA s odkazem na informace palestinského ministerstva zdravotnictví.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Plaestinský lékař ošetřuje demonstranta zasaženého slzným plynem při střetech v pásmu Gazy.

Článek

Zranění utrpěl také fotograf francouzské tiskové agentury AFP, který byl postřelen do nohy.

Hranice pásma Gazy s Izraelem je od konce března většinou v pátek dějištěm hromadných protestů, které organizuje zejména hnutí Hamás, jež v Gaze vládne. Palestinci při nich požadují právo vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale nyní se nachází v Izraeli. Demonstrují také proti špatným životním podmínkám v enklávě.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Palestinci zapalují u plotu pneumatiky.

Během protestů se zapalují pneumatiky, hází kameny na izraelské vojáky a posílají zápalné draky, které způsobují rozsáhlé požáry v Izraeli. [celá zpráva]

Židovský stát používá proti demonstrantům ostrou munici, za což ho kritizuje řada států. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu použítí ostré munice obhajuje. Stanici BBC řekl, že se Izrael v uplynulých měsících pokoušel demonstranty usměrnit bez pomoci smrtících zbraní, ale bez výsledku.

Současně upozornil, že Palestinci mají svobodu protestovat, nicméně Hamás „organizuje násilný výpad na Izrael s cílem nás zničit... chtějí prolomit hraniční plot, unést Izraelce žijící 100 metrů od něj a zavraždit je“.

Reklama

Výběr článků

Načítám