Hlavní obsah

Desítky běženců se utopily u pobřeží Tuniska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 35 běženců přišlo o život, když se jejich člun potopil u jižního pobřeží Tuniska. Dalších 67 lidí zachránila pobřežní stráž, oznámilo tuniské ministerstvo obrany.

Foto: Hani Amara, Reuters

Migranti na libyjském pobřeží

Článek

Pátrací operace v tuniských vodách pokračuje. Podle úřadů mohlo být na lodi okolo 180 lidí, z toho stovka Tunisanů a asi osm desítek uprchlíků z jiných afrických zemí, uvedla agentura Reuters. Připomněla, že obchodníci s lidmi stále častěji využívají Tunisko jako výchozí místo pro migranty mířící do Evropy, protože hlídky na pobřeží Libye, podporované ozbrojenými skupinami, zpřísnily kontroly.

Na jiném místě Středozemního moře, u tureckých břehů, přišlo o život nejméně devět migrantů poté, co se potopil člun, ve kterém se pokoušeli doplout do Evropy. Ve člunu bylo celkem 15 lidí. Pět se jich podařilo zachránit, jedna osoba se stále pohřešuje. [celá zpráva]

Evropská unie a Turecko před dvěma lety uzavřely dohodu, která měla zastavit příliv běženců z tureckého pobřeží na blízké řecké ostrovy. Přesto se ale každý týden touto trasou vydávají desítky a někdy i stovky lidí. Často plují na nestabilních nafukovacích člunech a jiných nejistých plavidlech.

V letech 2015 a 2016 zahynulo při pokusu přeplout z Turecka do Řecka více než 1000 migrantů a uprchlíků. V roce 2015, kdy migrační krize vrcholila, se z Turecko do Řecka dostalo přes 857 000 migrantů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám