Hlavní obsah

Imitátor Mao Ce-tunga způsobil poprask na čínské konferenci

Peking

Čínský komunistický vůdce Mao Ce-tung způsobil poprask na technologické konferenci věnované účetnímu systému kryptoměn. Imitátor představující nejdéle vládnoucí postavu moderní Číny vystoupil v rámci zahájení fóra zabývajícího se fenoménem blockchainu. Narazil však na silně negativní reakce a organizátoři akce byli nuceni se za vystoupení omluvit, uvedl web stanice BBC.

Foto: ČTK

Mao Ce-tung

Článek

„Upřímně doufám, že tohle fórum bude úspěšné. Děkuji vám jménem Mao Ce-tunga,“ řekl ve zdánlivě nevinném vystoupení imitátor, kterého podle BBC čínský státní rozhlas označil za „málo známého herce“ Sü Kuo-sianga. Ten velmi věrně napodobil nejen vizáž a oděv autokrata vládnoucího Číně více než čtvrtstoletí, ale rovněž jeho hlas.

Akce, která měla odlehčit atmosféru konference plné mladých lidí, však měla zcela opačný dopad. V diskusích na cenzurovaných sociálních sítích se objevovaly pobouřené názory a organizátoři akce se za vystoupení omluvili.

Jména komunistických lídrů jsou v Číně nedotknutelná a využívání jejich podoby pro komerční účely zakazuje zákon. Podle některých ohlasů by mohlo vystoupení imitátora budoucnosti blockchainu v Číně spíše ublížit než pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám