Hlavní obsah

Novináři natočili likvidaci severokorejské jaderné střelnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea ve čtvrtek zlikvidovala svou jadernou střelnici Pchunggje-ri. Při demolicích zničila tři tunely, z nichž jeden byl použit pro pět jaderných testů. Odpálila také budovy včetně kasáren, pozorovacích stanovišť a řídích středisek nebo kompresoroven. Výbuchy náloží zničily tunely vedoucí od severního, západního a jižního portálu. Vše natočili jihokorejští novináři, kteří se akce účastnili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z odstřelu severokorejské jaderné střelnice Pchunggje-riVideo: AP

 
Článek

Demolice trvala několik hodin. Začala ve čtvrtek v 11 hodin. Zničeny při ní byly tři ze čtyř tunelů vybudovaných pod horou Mantap. První ústící do východního portálu, ve kterém Severní Korea provedla v roce 2006 první jaderný test, byl už nepoužitelný.

V tunelu od severního portálu se uskutečnilo všech zbylých pět testů včetně loňského nejsilnějšího, kdy v něm 3. září Severní Korea odpálila vodíkovou bombu. Zničeny byly i západní a jižní tunely vybudované jako záložní. Právě to se považovalo za klíčové, protože pak už nešlo střelnici okamžitě použít.

Nálože byly v tunelech na několika místech, aby byly závaly rozsáhlé a tunely se nedaly znovu použít. Použita byla nejšetrnější metoda, kdy se nálože umístily od skalního podloží. To omezuje na minimum otřesy.

Důvodem byly spekulace o stabilitě celé hory Mantap, pod kterou se testy prováděly. Čínští odborníci uváděli, že by mohla trpět „únavovým syndromem“. Po posledním jaderném pokusu se na několika místech hora sesula a podle čínských seismologů se začala vyhaslá sopka propadat, což vyvolávalo obavy z možného úniku radioaktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám