Hlavní obsah

Chceme jednat. Kdykoli a kdekoli, vzkazuje Severní Korea Trumpovi

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severní Korea chce nadále se Spojenými státy jednat. Náměstek severokorejského ministra zahraničí Kim Kje-kwan prohlásil, že KLDR je „nadále otevřená dialogu se Spojenými státy a je připravena řešit problémy s USA kdykoli a jakkoli“.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Kim Čong-un v severokorejské televizi. Ilustrační foto

Článek

„Velmi jsme si cenili úsilí prezidenta Trumpa, bezprecedentního u jakéhokoli jiného prezidenta, o uskutečnění historického severokorejsko-amerického summitu,“ uvedl Kim Kje-kwan v prohlášení. „Jeho náhlé a jednostranné oznámení o zrušení summitu je pro nás nečekané a litujeme ho,” pokračoval dále.

„Ještě jednou Spojeným státům říkáme, že jsme připraveni řešit problémy kdykoli a jakýmkoli způsobem,“ dodal.

Nezvykle smířlivé vyjádření

Analytici upozorňují, že severokorejské reakce na zrušení summitu jsou nezvykle smířlivé. Od Pchjongjangu se očekávala agresivní odpověď. Ko Ju-hwan z univerzity v jihokorejské metropoli Soulu uvedl, že vyjádření náměstka severokorejského ministra zahraničí „je takřka omluvným dopisem”.

Kim Tong-jup, odborník na KLDR v soulském Ústavu studií Dálného východu, prohlásil, že reakce KLDR je pozoruhodně „zdvořilá, diplomatická a zdrženlivá”. To podle něj svědčí o tom, že KLDR má velký zájem o rozhovory s Washingtonem.

Severní Korea chce pravděpodobně summitu s Trumpem využít k tomu, aby vymohla zmírnění mezinárodních sankcí, které přijala vůči KLDR Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy.

Vyjádření Pchjongjangu přivítal na Twitteru i Trump: „Srdečné a produktivní prohlášení Severní Koreje je velmi dobrá zpráva. Brzy uvidíme, kam to povede, doufejme že k dlouhé a trvalé prosperitě a k míru.”

Trumpa naštvala slova Kima

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek zrušil summit s vůdcem KLDR Kim Čong-unem plánovaný na 12. června v Singapuru. Za důvod svého rozhodnutí označil Kimovy nedávné projevy s nepřátelskými výpady proti USA.

Později při projevu v Bílém domě Trump ale nevyloučil, že se summit nakonec v dohodnutém termínu uskuteční, případně někdy později, záležet to ale bude na Kimově přístupu. Ve svém projevu navíc pohrozil armádou. [celá zpráva]

KLDR předtím oznámila, že zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám