Hlavní obsah

Zkáza letu MH370 zřejmě zůstane zahalena tajemstvím, pátrání brzy skončí

Pátrání po ztraceném letadle společnosti Malaysia Airlines, které zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu, skončí 29. května. Oznámilo to malajsijské ministerstvo dopravy. Vláda poté rozhodne o dalším postupu.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Článek

Nejnovější průzkum dna Indického oceánu, který provádí soukromá americká firma Ocean Infinity, k nalezení stop po ztraceném letounu nevedl.

Společnost nejprve navázala na pátrání, které se uskutečnilo v oblasti o rozloze 120 tisíc kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží. Později vyšetřovatelé na základě nové analýzy doporučili, aby se oblast hledání rozšířila severním směrem.

Firma k průzkumu používala osm autonomních pátracích plavidel, která jsou schopna operovat v hloubce až 6000 metrů. Od ledna prohledala více než 86 tisíc kilometrů čtverečních oceánu. Úspěch ale neměla.

Pilot to nebyl

Jedinými stopami po ztraceném stroji je tak několik součástek letadla, které byly vyplaveny na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion.

Australští experti v úterý vyloučili dřívější spekulace o tom, že pilot letadla chtěl spáchat sebevraždu a s letounem se do oceánu zřítil záměrně. V době před dopadem stroj podle odborníků nikdo neovládal.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel 8. března 2014 při letu z Kuala Lumpuru do Pekingu, narazil na hladinu Indického oceánu rychlostí 450 kilometrů za hodinu. Řítil se dolů v neřízené spirále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám