Hlavní obsah

V Afghánistánu se bezpečnostní situace nelepší, tvrdí Pentagon

Optimistická prohlášení o zlepšení bezpečnostní situace v Afghánistánu neodpovídají realitě v terénu, uvádí oficiální zpráva, kterou zveřejnila generální inspekce amerického Pentagonu. Z dokumentu vyplývá, že ani 17 let po intervenci Západu v této zemi je zaznamenáno v oblasti bezpečnosti „jen málo známek pokroku”.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánské bezpečnostní síly na místě střelby v Kábulu

Článek

Přestože americké ministerstvo obrany oficiálně tvrdí, že se den ode dne bezpečnostní situace v Afghánistánu zlepšuje, islámští radikálové hlásící se k fundamentalistickému hnutí Tálibán a teroristické organizaci Islámský stát mají na svědomí příliš mnoho civilních obětí.

Generální inspekce uvedla, že v prvním čtvrtletí letošního roku umíralo civilistů zhruba stejně jako za stejné období v letech 2016 a 2017. Američtí představitelé letos tvrdili, že Tálibán nedosahuje svých cílů a že situace se postupně obrací ve prospěch afghánské armády.

„Dostupné údaje ale ukazují jen malý pokrok,“ upozornila inspekce ve své zprávě pro americký Kongres. Kýženého cíle, aby afghánská armáda měla 352 tisíc vojáků, se ale nedaří dosáhnout. Z dosud dosaženého maxima skoro 332 tisíc příslušníků dokonce jejich počet klesl na nynějších téměř 314 tisíc.

Foto: David Ryneš, Novinky

Provincie Kandahár

Zprávu Pentagonu potvrdil i nejčerstvější útok v jihoafghánském městě Kandahár. v úterý tam explodovala nálož nastražená v autobusu. Zahynulo nejméně šest lidí a dalších víc než 30 utrpělo zranění.

Bomba vybuchla poblíž jednoho z velkých tržišť ve městě a vyslala do vzduchu velký oblak prachu a kouře. Ředitel kandahárské nemocnice Mírvais uvedl, že mezi třicítkou zraněných je i několik dětí.

Tálibán chce svrhnout vládu

Tálibán vystupňoval útoky od konce dubna, kdy oznámil začátek jarní ofenzívy v Afghánistánu. Počet násilností rovněž vzrostl kolem středisek, kam se voliči přicházejí registrovat před parlamentními a místními volbami plánovanými na říjen.

Povstalci uvedli, že hlavním cílem tažení bude zajmout a zabít americké vojáky a jejich podporovatele v zemi. Cílem Tálibánu je svrhnout Západem podporovanou vládu v Kábulu. Jarní ofenzívu Tálibán zahajuje po období relativního klidu, když roztaje sníh a horské průsmyky jsou opět průchodné. Vláda v Kábulu marně naléhá na radikály, aby zahájili mírová jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám