Hlavní obsah

Atentátníci zaútočili na libyjskou volební komisi

Tripolis
Aktualizováno

Nejméně 12 lidí ve středu zahynulo při útoku skupiny ozbrojenců na sídlo volební komise v libyjské metropoli Tripolisu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví. Většinu obětí tvoří zaměstnanci komise a členové bezpečnostních složek. K útoku se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásili bojovníci z takzvaného Islámského státu (IS).

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Sídlo volební komise v libyjské metropoli Tripolisu po útoku ozbrojenců

Článek

Útočníci, mezi nimiž byli podle mluvčího volební komise přinejmenším dva sebevražední atentátníci, vtrhli do úřadoven komise a začali je zapalovat. Poté se strhla přestřelka s příslušníky bezpečnostních sil. Agentura AFP uvedla, že z místa incidentu stoupal černý kouř.

„Já osobně jsem viděl dva sebevražedné atentátníky. Křičeli Alláhu akbar (bůh je veliký),“ řekl mluvčí komise. Dodal, že rovněž viděl kusy těl sebevražedných útočníků rozmetané po budově.

Libye je v chaotickém stavu i sedm let po skončení občanské války. Kromě dvou konkurenčních vlád se o moc přetahuje řada bojůvek. Nestabilitě předcházela dlouhá vláda autokratického vůdce Muammara Kaddáfího, kterého v roce 2011 svrhlo povstání podpořené nálety koalice západních zemí. Od revoluce si Tripolis rozdělily různé skupiny, které se podílely na svržení Kaddáfího režimu. Ozbrojené skupiny v Libyi často hrozí vládním úředníkům i civilistům a útočí na ně.

Libyi se dosud nepodařilo sjednotit ani státní instituce. Kromě vlády a parlamentu sídlících v hlavním městě funguje odděleně správa ve východolibyjském Benghází.

Volební komise registruje voliče před volbami, které by se v Libyi podle představ OSN měly konat do konce tohoto roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám