Hlavní obsah

Indie zavádí trest smrti za zneužití dětí mladších dvanácti let

– Dillí

Indická vláda v sobotu schválila výnos, podle kterého je možné osobu usvědčenou ze sexuálního zneužívání dětí mladších 12 let odsoudit k trestu smrti. Nařízení podepsal šéf kabinetu Naréndra Módí, do šesti měsíců ho musí schválit parlament a podepsat prezident. Výnos je však platný okamžitě, uvedla AP.

Foto: Ajit Solanki, ČTK/AP

Znásilnění a vražda osmileté vyvolaly v Indii rozsáhlé protesty

Článek

Dodatek k trestnímu zákoníku dále zpřísňuje tresty pro osoby usvědčené ze znásilnění dívek mladších 16 let. Těm podle agentury Reuters nově hrozí minimálně 20 let za mřížemi, což je až dvojnásobně více. Osobám usvědčeným z násilí na dospělých ženách hrozí místo sedmi deset let vězení.

Návrh dodatku během týdne schválilo ministerstvo pro otázky žen a dětí

Vláda novým nařízením reaguje na vlnu protestů, která zemí otřásla po nedávném znásilnění a zabití osmileté muslimské dívky v nábožensky rozděleném Kašmíru na severozápadě Indie. Děvče bylo v lednu uneseno, týden vězněno v chrámu, kde bylo zdrogováno a opakovaně znásilňováno, než je zavraždili.

Násilí na ženách se v Indii rozmáhá, byť byly v roce 2013 přijaty přísnější zákony, když byla v autobuse brutálně znásilněna studentka, které podlehla těžkým zraněním. [celá zpráva]

Do ulic tehdy na protest vyšly stovky tisíc lidí, kteří požadovali přísnější legislativu. Už v roce 2013 byl zaveden za znásilnění trest smrti v případě, že oběť zemře. [celá zpráva]

V roce 2016 bylo v Indii zaznamenáno asi 40 000 případů znásilnění, ve 40 procentech z nich se oběťmi stali děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám