Hlavní obsah

Moskva přiznala styky s Tálibánem. Trvá to už roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva ve čtvrtek přiznala, že už několik let udržuje styky s afghánským radikálním hnutím Tálibán, které je v Rusku zakázané. Důvodem bylo zajistit bezpečnost ruských občanů a organizací působících v Afghánistánu, zdůvodnil to podle agentury TASS ředitel druhého asijského odboru ministerstva zahraničních věcí Zair Kabulov.

Foto: Reuters

Vlajka Tálibánu.

Článek

„Kontakty byly navázány před několika lety, kdy jsme se vážně zabývali obavami z teroristických hrozeb pro ruské instituce v zahraničí a naše občany v Afghánistánu,“ řekl Kabulov. „Bylo důležité poznat plány vedení tálibů vůči našim občanům,“ dodal.

Ruský diplomat přitom zmínil, že Washington obviňuje Rusko z podpory Tálibánu. V zahraničních médiích se už několik let objevují informace o podpoře, kterou prý Moskva afghánským povstalcům poskytuje. Loni v říjnu list The Times s odvoláním na bankéře Tálibánu napsal, že Rusko posílá každý měsíc islamistům cisterny s pohonnými hmotami v hodnotě 2,5 miliónu dolarů (52 miliónů korun). [celá zpráva]

Ruští politici tato obvinění odmítají a také Tálibán oficiálně prohlašuje, že žádnou pomoc z Ruska nedostává.

Podle Kabulova o pomoci z Ruska mluví Američané pouze proto, aby zastřeli své neúspěchy. „Za 17 let působení USA v Afghánistánu se situace jen zhoršila,“ tvrdí.

Zárovereň Kabulov vyjádřil naději, že vedení Tálibánu bude souhlasit s nabídkou Kábulu na přímé rozhovory o zklidnění situace v zemi. „Zatím neřekli ano ani ne, doufáme, že reakce bude nakonec pozitivní,“ řekl ruský diplomat.

O silných vazbách s Tálibánem svědčí i lednová nabídka ruského ministerstva zahraničních věcí afghánské vládě, že by zprostředkovalo jednání s Tálibánem. [celá zpráva]

Jednání o měsíc později pak nabídl Tálibánu afghánský prezident Ašraf Ghání s tím, že by mohl být legalizován jako politická síla. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám