Hlavní obsah

Krejčíř může být vydán do Česka, rozhodl soud v JAR

Johannesburg

Uprchlý Radovan Krejčíř, který byl odsouzen v JAR, může být vydán do České republiky. V pátek o tom rozhodl soud v Kemptonu ve státě Gauteng. Dojde-li skutečně k vydání, závisí na ministrovi spravedlnosti Michaelovi Masuthovi, protože v Jižní Africe čelí Krejčíř řadě trestních stíhání, uvedl server IOL.

Radovan Krejčíř u soudu (archivní snímek)

Článek

Soudce Willem Schutte zjistil, že nejméně v pěti případech je v ČR oprávněné stíhání Krejčíře a že je u nich vysoká pravděpodobnost, že bude odsouzen, takže může být vydán.

Zatím není jasné, jak se k případnému vydání postaví samotný Krejčíř, který se proti němu může do čtrnácti dnů odvolat. „Radovan zvažuje své možnosti. V tuto chvíli nemohou být poskytnuty další komentáře, ale respektujeme rozhodnutí soudu,“ uvedl jeden z Krejčířových advokátů.

Podle obeznámených zdrojů záleží na ministru spravedlnosti, bude-li s vydáním souhlasit, o čemž musí rozhodnout do 180 dní.

Nákladně věznění

Věznění Krejčíře je velmi nákladné, připomíná IOL, ročně stojí milióny randů, protože musí být neustále hlídán v přísně střežených věznicích, neboť se už pokusil utéci. „Na jednu stranu by se dalo argumentovat tím, že bude-li vydán, plátci daní ušetří značné sumy. Na druhou stranu, jeho zločiny měly dopad na Jižní Afriku a tato země by mohla vyžadovat spravedlnost za tyto zločiny,“ dodal zdroj od soudu.

Krejčíř je souzen v Jižní Africe kvůli drogám, zastrašování a vraždě. Nejzávažnější jsou případy vraždy drogového bosse Sama Issy a plánování vražd soukromého detektiva Paula O´Sullivana a policejního plukovníka Nkosany Ximby.

Krejčíř už byl odsouzen na 34 let za distribuci drog a pokus o vraždu.

Česká republika se snaží o vydání Krejčíře od roku 2007 kvůli zločinům, jichž se měl dopustit ve své rodné zemi. Zahrnují daňové úniky, podvody, vydírání i přípravu vraždy celníka. Krejčíř za ně byl odsouzen v nepřítomnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám