Hlavní obsah

Na Srí Lance kvůli násilným střetům mezi buddhisty a muslimy platí výjimečný stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srí Lanka

Nové násilné střety mezi buddhisty a muslimy se ve středu rozpoutaly v centrální části Srí Lanky navzdory tomu, že vláda v úterý vyhlásila v zemi na deset dní výjimečný stav. Policisté při zásahu použili slzný plyn, uvedla agentura AFP. Podle agentury Reuters srílanské úřady oznámily, že budou tři dny blokovat sociální sítě, jako je Facebook, Viber či Whatsapp, s cílem zabránit šíření násilností.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Srílanská vláda vyhlásila v zemi výjimečný stav kvůli střetům mezi buddhisty a muslimyVideo: Reuters

 
Článek

Potyčky vypukly v oblasti turistického města Kandy. Vyvolala je smrt buddhisty z většinového sinhálského etnika, který zemřel po napadení skupinou muslimů. Sinhálci pak v odvetě začali vypalovat domy a obchody příslušníků muslimské menšiny. Úřady již v pondělí v oblasti vyhlásily zákaz vycházení. Vláda tam vyslala vojáky a elitní policisty.

Mluvčí srílanské vlády Radžitha Senaratne řekl, že vláda požádala poskytovatele internetových služeb, aby blokovali sociální sítě, když se na Facebooku objevily výzvy k útokům na muslimy.

Střety mají už dvě oběti

Mluvčí policie Ruvan Gunasekera sdělil, že během několikadenních střetů zahynuli dva lidé - kromě zmíněného buddhisty i mladý muslim, jehož tělo bylo nalezeno v úterý ve vypálené budově v obci Digana v okrese Kandy. Zničeno bylo asi 100 domů a obchodů, několik mešit a velké množství aut, především v obci Digana. Při středečních střetech mezi buddhisty a muslimy v obci Menikhinna nedaleko města Kandy utrpěli zranění tři zasahující policisté.

Školy ve městě Kandy, které je střediskem hojně navštěvované oblasti s řadou významných buddhistických památek a čajových plantáží, jsou v důsledku nepokojů zavřené. Sedm lidí bylo zatčeno kvůli porušení zákazu vycházení a provokování nepokojů.

Češi se zatím do problémů nedostali

Nyní je na Srí Lance hlavní turistická sezóna. V zemi je i několik set českých turistů, české ministerstvo zahraničí ale v úterý sdělilo, že se na něj kvůli situaci zatím žádný turista neobrátil.

Podle AP není jasné, jak vyhlášení výjimečného stavu ovlivní život na Srí Lance.

Zhruba 75 procent obyvatel Srí Lanky tvoří Sinhálci, z nichž valná většina vyznává buddhismus. Islám vyznává asi devět procent obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám