Hlavní obsah

Kvůli cyklónu zrušili na Novém Zélandu lety, ostrovy čelí záplavám

Auckland
Aktualizováno

Nový Zéland zasáhl v úterý cyklón Gita, který doprovází vítr o rychlosti 140 až 150 kilometrů za hodinu. Nad pobřežím, které bičují sedmimetrové vlny, ale zeslábl. Místní aerolinky Air New Zealand kvůli nepříznivému počasí zrušily až do úterního večera všechny spoje, které měly vzlétat či přistávat v hlavním městě Wellingtonu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Nového Zélandu se připravují na úder cyklonu GitaVideo: Reuters

 
Článek

List The New Zealand Herald napsal, že se zastavila také železniční doprava.

„Hlavní nápor bouře pocítíme v noci a zítra (ve středu) ráno,” řekla Lianne Dalzielová, starostka města Christchurch, které jako jedno z prvních vyhlásilo na Jižním ostrově výjimečný stav.

Foto: Reuters

Povodeň v novozélandském Bainhamu

Ještě před úderem cyklónu sužovaly ostrovní stát lijáky, které na mnoha místech způsobují záplavy.

Úřady na mnoha místech v severní části Jižního ostrova zrušily výuku. Premiérka Jacinda Ardernová vyzvala obyvatele své země, aby nebrali varování meteorologů na lehkou váhu. „Prosím, buďte opatrní,” řekla.

Cyklón Gita se už v minulých týdnech přehnal přes Samou, Americkou Samou, Tongu a Fidži. Na některých místech dosahoval rychlosti až 275 kilometrů za hodinu a na tichomořských ostrovech napáchal značné škody. Podle meteorologů se v této oblasti jedná o jednu z nejhorších bouří za posledních několik desítek let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám