Hlavní obsah

Atentáty v Benghází mají přes třicet obětí

– Benghází

Nejméně na 33 mrtvých a desítky zraněných se zvýšila bilance dvou úterních bombových útoků ve druhém největším libyjském městě Benghází. S odvoláním na zdejší úřady to v úterý oznámila agentura Reuters. Agentura AP uvádí 27 mrtvých.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útoky v Benghází mají přes 30 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Výbuchy náloží nastražených v autech otřásly čtvrtí Salmání v centru města, když věřící opouštěli po modlitbách mešitu. Mezi oběťmi jsou civilisté i vojáci. Počet mrtvých se podle zdravotníků může ještě zvýšit, protože mnozí zranění jsou v kritickém stavu.

Benghází je strategické přístavní město na východě Libye. Armáda polního maršála Chalífy Haftara na konci loňského roku oznámila, že město osvobodila od teroristů.

Haftarův tábor představuje jedno z dvou hlavních mocenských center v destabilizované Libyi. Druhým je vláda národní jednoty v Tripolisu podporovaná Organizací spojených národů. Haftára ale podporuje mezinárodně uznaný parlament.

V zemi ale nadále působí řada radikálních džihádistických teroristických skupin včetně členů Islámského státu, který načas držel Syrtu. Většina je jich soustředěna v Derně (Darná).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám