Hlavní obsah

KLDR nemá rakety k obraně, ale k nátlaku a násilnému sjednocení Koreje, tvrdí šéf CIA

Washington

Americká tajná služba CIA je přesvědčena, že severokorejský jaderný a raketový program je určen k nátlaku, a ne jen pro obranu země, jak to tvrdí Pchjongjang. V úterý to řekl šéf služby Mike Pompeo. Podle něj Severní Korea nepřestane s vývojem svého jaderného a raketového arzenálu, dokud nedosáhne schopnosti uštědřit Spojeným státům několik úderů současně.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Ředitel CIA Mike Pompeo

Článek

Dalším logickým krokem severokorejského diktátora Kim Čong-una by bylo rozvinout arzenál zbraní, které by mohly spolehlivě ohrožovat Spojené státy a mít kapacitu pro několik současných odpalů, řekl Pompeo.

CIA je přesvědčena, že Kimovi jde o více než o odstrašování Spojených států, aby si mohl uchovat svou moc. Arzenál by mohl použít pro svůj hlavní cíl – sjednocení obou Korejí pod svou vládou.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un sleduje start balistické rakety.

„Severní Korea se stále více přibližuje situaci, kdy bude Ameriku ohrožovat,“ řekl Pompeo.

Zmínil pak své někdejší výroky o tom, že KLDR je ještě několik měsíců vzdálená od toho, aby byla schopná provést jaderný útok na USA. „Chci, aby každý rozuměl, že svědomitě pracujeme, abychom zajistili, že i za rok máte pořád několik měsíců od toho, aby měli tuto schopnost,“ poznamenal.

Diplomacie nebo jiné varianty

Šéf CIA je přesvědčen, že Spojené státy nejsou vystaveny bezprostřednímu ohrožení, a zpravodajská služba nadále pracuje na tom, aby to tak zůstalo. Zdůraznil, že prezident Donald Trump je připraven učinit vše pro to, aby vojenskou akci proti Pchjongjangu nemusel zahájit.

„Záměrem prezidenta je dosáhnout řešení pomocí diplomacie. Stejně tak jsme se zároveň ujistili, že pokud usoudíme, že to není možné, tak předložíme prezidentovi širokou škálu návrhů, jak dosáhnout stanoveného cíle,“ řekl Pompeo.

Na otázku ohledně případného preventivního úderu přímo neodpověděl. „Nechám na ostatních, aby se zabývali možnostmi anebo rozumností preventivního úderu. Ze zpravodajské perspektivy se pokoušíme zajistit, aby byl prezident plně informován o všech možnostech, které by mohl chtít zvažovat,” poznamenal.

Foto: U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout, Reuters

Americký protiraketový systém THAAD

Cílem je podle něj rozumět tomu, co se děje, a identifikovat rizika spojená s každým z rozhodnutí.

Pompeo připustil, že USA nejsou ve zcela komfortní pozici: „Nejsme přesně tam, kde bychom potřebovali být, naše poslání není splněno, ale máme pracovníky po celém světě usilovně pracující, abychom se ujistili, že děláme vše, co můžeme, při podpoře americké kampaně za zpřísnění sankcí.”

Výběr článků

Načítám