Hlavní obsah

KLDR připravuje další jadernou zkoušku, naznačují satelitní snímky

Washington

Severní Korea se připravuje na další jadernou zkoušku, uvedli ve čtvrtek američtí experti z univerzity Johnse Hopkinse na specializovaném serveru 38North zabývajícím se korejskou problematikou. Uvedli to na základě zkoumání satelitních snímků zachycujících jadernou střelnici Pchunggje-ri. Je na nich patrné budování tunelu na západní straně hory Mantap.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety Hwasong-12.

Článek

„Severní portál, kde se uskutečnilo pět jaderných testů, zůstává neaktivní,“ uvedli experti s tím, že se ale „zvýšily tunelářské práce u západního portálu“. Bylo u něj viděno devět důlních vozíků a zvětšila se také halda hlušiny.

Dodali, že na snímcích z 28. prosince je možné vidět 100 až 120 lidí podpůrné oblasti střelnice na jihu u sedmi objektů, jejichž účel je neznámý. Obvykle v této oblasti nebyl spatřen nikdo.

„Tyto aktivity jasně ukazují, že Severní Korea pokračuje ve snaze udržet střelnici Pchunggje-ri připravenou na další jaderný test,” dodali experti.

Severní tunel využila KLDR k posledním pěti testům, po posledním z 3. září ale došlo k propadům a sesuvům na svazích hory Mantap, takže se jej zřejmě rozhodla dále nevyužívat. [celá zpráva]

Žádná aktivita nebyla pozorována ani u jižního portálu, ani v dalších zařízeních na střelnici.

Zpráva 38North sice neznamená, že by KLDR plánovala jaderný test v nejbližším období, ukazuje však na to, že chce mít střelnici v takovém stavu, aby jej mohla kdykoli provést.

KLDR nyní vsadila na jednání, její sportovci se zúčastní olympiády a její zástupci vedou rozhovory s Jihokorejci, které by měly vést ke zmírnění napětí. Už byly obnoveny dvě horké linky mezi oběma Korejemi. [celá zpráva]

Severní Korea ale dala jasně najevo, že o svém jaderném programu jednat nemíní.

Loni však souhlasila s čínským návrhem, že by zmrazila další raketové a jaderné testy výměnou za zrušení americko-jihokorejských manévrů. To USA odmítly, nyní ale Spojené státy vyhověly Soulu a odložily každoroční velké cvičení Foal Eagle až na dobu po olympiádě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám