Hlavní obsah

V Barmě obžalovali dva zpravodaje agentury Reuters

– Rangún

Barmská prokuratura ve středu obžalovala dva místní novináře, pracující pro agenturu Reuters, z porušení státního tajemství, za což jim hrozí až 14 let vězení. Oba psali o tématu muslimských uprchlíků.

Foto: Thein Zaw, ČTK/AP

Obžalovaný novinář agentury Reuters Wa Lone

Článek

Sedmadvacetiletý žurnalista Ťjo Sou U a jednatřicetiletý Wa Lone byli zatčeni 12. prosince na předměstí Rangúnu krátce poté, co se sešli se dvěma policisty. Ti působili v barmském Arakanském státě, kde jsou bezpečnostní složky obviňovány z porušování lidských práv při jejich tažení proti muslimským Rohingům, kterých uteklo od srpna do Bangladéše 650 000.

Barmská prokuratura uvedla, že novináři nelegálně získali od policistů „významné tajné vládní dokumenty vztahující se k Arakanskému státu a bezpečnostním silám s cílem sdílet je se zahraničními médii”. Zatčeni byli i oba policisté.

„Zakročili proti nám, protože jsme se snažili odhalit pravdu,” řekl médiím novinář Wa Lone, když byl po půlhodinovém jednání odváděn od soudu zpátky do největší barmské věznice Insein.

Obhájce novinářů Than Zo Aun uvedl, že vyzval k okamžitému propuštění svých klientů na kauci. Soudce to ale odmítl s tím, že žádost přezkoumá a rozhodne při příštím jednání, které se uskuteční 23. ledna.

Soudního stání se zúčastnili i pozorovatelé z OSN a několika velvyslanectví, včetně Nizozemska, Austrálie a Británie. Šéfredaktor agentury Reuters Stephen Adler uvedl, že stíhání novinářů je „bezostyšným a bezdůvodným útokem na svobodu tisku”.

Převážně buddhistická Barma Rohingy neuznává jako etnikum. Považuje je za nelegální přistěhovalce z Bangladéše a upírá jim občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám