Hlavní obsah

Jihokorejský prezident je ochoten setkat se s Kimem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský prezident Mun Če-in je za určitých podmínek ochoten se setkat přímo se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pokud bude možné dosáhnout „konkrétních výsledků”, bude s takovým jednáním souhlasit, uvedl ve středu prezident na novoroční tiskové konferenci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon, který stojí v čele jihokorejské delegace (vpravo) a vedoucí severokorejské delegace Ri Son-kwon

Článek

Než by k případnému setkání s Kim Čong-unem došlo, muselo by být podle jihokorejského prezidenta zaručeno, že schůzka povede ke konkrétním výsledkům. Konečným cílem Jižní Koreje je podle Mun Če-ina zabránit nové válce a zajistit, aby byl Korejský poloostrov bez jaderných zbraní.

Denuklearizaci poloostrova označil za „postoj, kterého se nikdy nevzdáme”. Ve svém proslovu jihokorejská hlava státu také zdůraznila, že se bude zasazovat o další jednání své země se severním sousedem.

V úterý se KLDR a Jižní Korea v pohraniční vesnici Pchanmundžom dohodly na řadě kroků směřujících ke zlepšení vzájemných vztahů. KLDR oznámila, že vyšle svou delegaci na zimní olympijské hry, které se budou konat příští měsíc v Jižní Koreji. [celá zpráva]

Oba státy se také domluvily na obnově vojenské horké linky a na uspořádání vojenských rozhovorů. [celá zpráva] Šlo o první takový dialog mezi zástupci Pchjongjangu a Soulu od roku 2015.

Cílem Soulu je uspořádat další setkání rozdělených rodin. Severní Korea zase chce zmírnit sankce, Soul zjišťuje, zda by to šlo během olympiády, o jaderném arzenálu však diskutovat nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám