Hlavní obsah

Evropská unie rozšířila sankce vůči Severní Koreji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská unie v souladu s nedávno přijatou rezolucí OSN rozšířila sankce vůči Severní Koreji. Na sankčním seznamu se nově objevila jména šestnácti lidí a ministerstvo lidových ozbrojených sil. V pondělí o tom informovala Rada EU. Rada bezpečnosti OSN na konci prosince jednomyslně rozšířila sankce kvůli severokorejské zkoušce mezikontinentální rakety.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un během novoročního projevu, který vysílala severokorejská televize

Článek

Evropská unie na seznam lidí se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU připsala dalších šestnáct lidí. Nově se omezení dotknou také ministerstva lidových ozbrojených sil, které zajišťuje logistiku a obecnou správu Korejské lidové armády.

Sankce se nyní podle Rady EU týkají 79 lidí a 54 subjektů, které jsou i na seznamu OSN, a dalších 41 lidí a deseti subjektů, které jsou pouze na seznamu EU.

Jaderný Kim

Příčinou krize na Korejském poloostrově je severokorejský jaderný program. Americký prezident Donald Trump se nechal opakovaně slyšet, že Spojené státy nepřipustí, aby se režim Kim Čong-una vyzbrojil jaderným arzenálem a stejné rétoriky se drží i američtí a evropští spojenci v regionu - Jižní Korea a Japonsko.

Trumpova podmínka pro další jednání, aby KLDR zastavila jaderný program, ale zatím vyjednávání blokuje. Protože Kim Čong-un chápe jaderný arzenál jako pojistku proti svržení svého režimu. Hlavice, které je možné umístit na balistické střely, už navíc nejspíš má, nebo k nim má velmi blízko.

Reklama

Výběr článků

Načítám