Hlavní obsah

Severní Korea obnovila horkou linku se Soulem

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un rozhodl, že jeho země ve středu znovu zprovozní horkou linku zajišťující naléhavou komunikaci s Jižní Koreou. Podle agentury Reuters to v televizním prohlášení oznámil jeden z představitelů KLDR. Horká linka byla zprovozněna v 7:30 SEČ, potvrdil jihokorejský zdroj.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Kim Čong-un v novoročním projevu, který vysílala severokorejská televize

Článek

Předseda výboru pro mírové sjednocení Ri Son-kwon oznámil obnovení linky v televizním vystoupení. Řekl, že se KLDR pokusí „upřímně a opatrně prosazovat vůli nejvyššího vůdce“ Kim Čong-una. Zmínil, že Kim Čong-un přivítal nabídku jihokorejského prezidenta Mun Če-ina na dialog, napsal list Korea Times.

Mluvčí jihokorejského prezidenta Jun Jung-čchan citoval Munovu reakci na obnovení horké linky: „Věřím, že to ukazuje posun k situaci, kdy bude komunikace možná v jakoukoli dobu.“

Obě země chtějí v nejbližších dnech jednat o účasti KLDR na zimní olympiádě, kterou bude v únoru pořádat právě její jižní soused.

Linka, která v minulosti představovala zásadní komunikační kanál mezi oběma zeměmi, byla KLDR opakovaně přerušována v dobách zvýšeného napětí. Horká linka byla mimo provoz od té doby, co na počátku roku 2016 odvolaná jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje uzavřela průmyslovou zónu v Kesongu.

Kim Čong-un už v pondělním novoročním projevu nabídl Soulu nezvykle smířlivé gesto, když řekl, že zvažuje vyslání severokorejské výpravy na olympiádu a je otevřen rozhovorům. Soul reagoval nabídkou jednání na vysoké úrovni, které by se mělo konat Pchanmundžomu 9. ledna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám