Hlavní obsah

V Melbourne vjel řidič autem do davu lidí. Drogy a psychické potíže, uvedla policie

– Melbourne • Aktualizováno

V centru australského Melbourne vjelo ve čtvrtek auto do lidí. Podle policie šlo o úmyslný čin řidiče. Ten je afghánského původu, ale na terorismus zatím nic neukazuje. Čtrnáct lidí bylo zraněno, někteří jsou ve vážném stavu. Řidič a jeden další muž byli zatčeni.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V Melbourne najelo auto do lidíVideo: AP

 
Článek

Nehoda se stala v půl páté odpoledne místního času na rušné ulici Flinders Street ve středu města poblíž zastávky, kde lidé přecházejí cestu.

Jeden ze svědků vylíčil rozhlasové stanici 3AW, že „lidé létali všude okolo“. Jiný uvedl, že auto jelo rychle, možná 80 kilometrů v hodině.

Řidič bílého suzuki SUV byl zatčen a odveden k výslechu. Policie sdělila, že zatkla ještě druhého muže. Svědectví z místa hovoří o tom, že v autě seděli dva muži.

Policie mluví o drogách a duševních potížích

Podle vyšetřovatelů šlo o úmyslný čin, obvinění ale zatím nevznesli.

Motiv pachatele či pachatelů ještě nebyl s jistotou potvrzen. Na to, že by šlo o teroristický útok, však zatím dosavadní důkazy neukázaly, oznámila policie. Ta také podle serveru BBC potvrdila, že řidič je Australan afghánského původu.

Policejní vyšetřovatel Shane Patton řekl, že příčinou jsou spíše drogy a duševní potíže. Vyloučil, že by mělo jít o teroristický útok tvz. osamělého vlka.

Na videu zveřejněném serverem Daily Mail je vidět vousatý muž v bílém triku, jak leží nehybně na okraji silnice a lidé u něj ho probírají fackami. Podle listu ho s jeho společníkem lidé vytáhli z auta, jemuž se aktivovaly airbagy.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vyšetřovatelé na místě incidentu

Foto: Social Media, Reuters

Záchranáři na místě ošetřují zraněné.

Foto: Stringer, Reuters

Policie na Flinders Street

Mezi zraněnými je i jedno dítě.

Policie uzavřela okolí včetně přilehlých obchodů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám