Hlavní obsah

USA vyzvaly všechny země světa, aby přerušily styky se Severní Koreou

Aktualizováno

Spojené státy vyzvaly všechny země, aby ukončily veškeré diplomatické i obchodní styky se Severní Koreou. Její úterní raketový test podle Washingtonu přiblížil svět k válce. Ve středu v noci kvůli tomu zasedla Rada bezpečnosti OSN.

Foto: Joe Penney, Reuters

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová

Článek

USA válku nechtějí, ale pokud propukne, režim KLDR bude „zcela zničen”, řekla americká velvyslankyně při OSN Nikky Haleyová. Podle ní bylo úterní odpálení střely pokročilejší než v předchozích případech. Hrozba z KLDR tak narůstá, dodala.

Haleyová proto vyzvala všechny země k přerušení kontaktů s Pchjongjangem. Čína by podle Washingtonu měla ukončit dodávky ropy do KLDR. Americké ministerstvo zahraničí vybídlo Německo, aby z totalitní země stáhlo svého velvyslance, napsala agentura DPA.

Česko ani Rusko Američanům nevyhoví

Česko, které má v Pchjongjangu ambasádu, prozatím diplomatické styky se Severní Koreou přerušovat nebude.

„Česká republika je stejně jako většina mezinárodního společenství stále přesvědčena, že vojenské řešení nemůže být východiskem současné krize.  Základem přístupu ČR zatím zůstávala vedle pokračování tlaku, který je nutný ze strany mezinárodního společenství zejména na Čínu, i podpora diplomacie včetně zachování komunikačních kanálů s KLDR,” sdělila Novinkám mluvčí české diplomacie Irena Valentová.

Blokádu Severní Koreje nepodpoří ani Rusko, které krom toho nechce ani zpřísňovat sankce. „Nejsme nakloněni této myšlence, protože jak už jsme řekli dříve, sankce nefungují,” řekl Lavrov.

Vykázat z OSN, žádá Washington

Haleyová volá i po vyhoštění všech Severokorejců, kteří pracují v zahraničí. Zmínila i možnost odebrat KLDR výsady spojené s členstvím v OSN, včetně hlasovacího práva v této jediné univerzální mezinárodní organizaci.

Komunistická Severní Korea provedla v úterý večer SEČ další zkoušku balistické rakety. Nová mezikontinentální střela Hwasong-15 dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře asi 960 kilometrů od místa odpalu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oznámila úspěšný test nové mezikontinentální raketyVideo: Reuters

Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že raketa dosáhla ve svém letu větší výše než jakákoli předchozí raketa odpálená v KLDR. Z testu vyplývá, že pokud by byla odpálena pod menším úhlem, mohla by mít dosah 13 tisíc kilometrů.

„Taková raketa by měla dostatečný akční rádius, aby zasáhla Washington a kterékoli jiné místo na americké pevnině,“ potvrdil americký vědec David Wright. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám