Hlavní obsah

Na Bali ožila sopka Agung, aerolinie mají červený stupeň

Po sobotní erupci sopky Agung na indonéském ostrově Bali úřady v neděli ráno vyhlásily pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Sloupec dýmu nad horou je vysoký asi 1500 metrů a letadlům by mohl poškodit motory, uvedly britské servery Sunday Express a BBC. Červený stupeň pro leteckou dopravu se vyhlašuje, hrozí-li bezprostředně, nebo už probíhá, výron popela do atmosféry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Erupce sopky AgungVideo: Reuters

 
Článek

Agentura AP nicméně zjistila, že v zásadě všechny lety se zatím drží plánu, neboť mrak sopečného popela se pohybuje od letiště směrem k sousednímu ostrovu Lombok. To se ale může v okamžiku změnit a lety mohou být narychlo rušeny.

Bali je rušnou turistickou destinací. Některé aerolinky ale už lety zrušily v září poté, co se sopka po více než 50 letech probudila. V posledním týdnu byly zaznamenány už dvě erupce.

Podle indonéských úřadů je na Bali - s výjimkou okolí sopky - bezpečno. Evakuováni byli lidé z okruhu 7,5 kilometru. Vulkán se nachází zhruba 70 kilometrů od hlavních turistických destinací.

Kvůli sopečné činnosti ostrov podle oficiálních odhadů přišel na cestovním ruchu o minimálně 110 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy Kč).

Na Indonésii se nachází téměř 130 sopek, tedy nejvíce ze všech zemí světa. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity, přestože do opravdové erupce mohou zbývat měsíce.
Při poslední velké erupci v roce 1963 zemřelo na 1100 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám