Hlavní obsah

Nástupce Mugabeho tvrdí, že se ho pokusili otrávit

– Harare • Aktualizováno

Když se ve středu do Zimbabwe triumfálně vrátil z jihoafrického exilu odvolaný zimbabwský exprezident Emmerson Mnangagwa, nemluvil k davům jen o tom, jak chce zlepšit ekonomiku. Vysvětlil, že uprchl ze země, protože ho chtěli zabít a už v srpnu ho otrávili, uvedla televize SkyNews. Mnangagwa má v zemi převzít moc po prezidentu Robertu Mugabem, který pod tlakem armády a parlamentu v úterý rezignoval.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Emmerson Mnangagwa hovoří k příznivcům po návratu do Zimbabwe.

Článek

Mnangagwa při vystoupení řekl, že se rozhodl v říjnu opustit Zimbabwe, když se dozvěděl o plánech vrahů: „Dvě hodiny poté, co mě odvolali, jsem se dozvěděl, že mě chtějí zlikvidovat a tehdy jsem se rozhodl, že nemohu čekat, až se to stane.“

Podle svých slov už letos jednou čelil vražednému útoku. „Letos 12. srpna jsem byl otráven, což vedlo k tomu, že jsem byl letecky dopraven do Jižní Afriky na léčení,“ citoval ho web Bulawayo24.

Foto: Tsvangirayi Mukwazhi, ČTK/AP

Prezident Zimbabwe Robert Mugabe při projevu

Mnangagwa byl odvolán z funkce 6. října 93letým prezidentem Robertem Mugabem, aby se tak otevřela cesta k moci pro jeho o čtyřicet let mladší ženu Grace. Tento krok vedl ke vzpouře armády, která se chopila moci a Mugabe po dlouhých jednáních nakonec v úterý přistoupil na to, že odstoupí.

Mugabe dostane imunitu

Robert Mugabe dostal výměnou za odstoupení z funkce zimbabwského prezidenta imunitu. Agentuře Reuters to ve čtvrtek sdělily anonymní zdroje obeznámené s neveřejnou dohodou o předání moci. Podle nich nebude třiadevadesátiletý Mugabe stíhán a v bezpečí dožije ve vlasti.

„Pro něj bylo velmi důležité, aby mu bylo zaručeno, že v bezpečí zůstane v zemi... a přitom mu to neznemožní, aby cestoval do zahraničí, když bude chtít nebo muset," řekl zdroj z prostředí vlády.

V pátek ho ve funkci nahradí právě Mnangagwa, což vítají obyvatelé zplundrované země, kterou Mugabe přivedl zu grunt. [celá zpráva]

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Emmerson Mnangagwa po návratu do Harare

Davy mu tleskaly, když Mnangagwa mluvil Mugabem jako o „bývalém prezidentovi“. Prohlásil: „Lid promluvil. Hlas lidu je hlasem božím.“

Velké změny se čekat nedají

Uvedl také hlavní cíl své politiky. „Chceme růst naší ekonomiky. Chceme v zemi mír. Chceme v naší zemi práci, práci, práci.“ Odhaduje se, že v zemi je devadesátiprocentní nezaměstnanost.

Jak ale chce Mnangagwa spojený se stejnou stranou ZANU-PF jako Mugabe oživit ekonomiku, jasné není. Investoři se do státu sužovaného korupcí a inflací, kde vedení zabavovalo majetek, zrovna neženou.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Zimbabwské ženy slaví odchod Mugabeho.

Mnangagwa, který byl dlouho pravou rukou Mugabeho, se s vládnoucí stranou ZANU-PF rozejít nemíní, zdůraznil web Bulawayo24. Po návratu podle něj volal heslo z dob boje za nezávislost, jako by se doba nezměnila: „Kupředu se ZANU. Smrt zrádcům.“ Na závěr dodal: „Štěkají. Štěkají, Ale ZANU bude vládnout a vládne!“

Místo skutečné změny se tak zřejmě Zimbabwe jen zbavila starého autokrata, ale kurs se nezmění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám