Hlavní obsah

USA odsoudily tažení proti Rohingům v Barmě jako etnickou čistku

Washington

Spojené státy ve středu odsoudily tažení barmské armády jako etnickou čistku, jejímž terčem je muslimská menšina Rohingů na severu Barmy. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson přitom prohlásil, že lidé, kteří jsou za krutosti páchané na Rohinzích zodpovědní, musejí čelit spravedlnosti.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Opuštěný dům Rohingů v Arakanském státu

Článek

„Pečlivě jsme analyzovali dostupné informace a dospěli jsme k názoru, že situaci v severobarmském Arakanském státě lze označit za etnickou čistku vůči Rohingům,” uvedl šéf americké diplomacie Tillerson. „Žádná provokace nemůže ospravedlnit tato otřesná zvěrstva,” dodal.

Spojené státy podle Tillersona zvažují, že v souvislosti s krizí v barmském Arakanském státě vyhlásí cílené sankce.

Z Barmy uteklo do sousedního Bangladéše od konce srpna 620 000 Rohingů. Barmská armáda zahájila proti této muslimské menšině nejnovější tažení, když rohingští povstalci 25. srpna zaútočili na několik policejních a vojenských stanovišť v Arakanském státě.

Muslimští Rohingové čelí v buddhistické Barmě diskriminaci dlouhodobě. Barmské úřady je považují za přistěhovalce z Bangladéše, kteří do země přišli většinou v dobách britské koloniální nadvlády a v Barmě jsou nelegálně. Příslušníkům menšiny proto barmské úřady odmítají udělit občanství, omezují jejich svobody a neuznávají je jako etnikum. Oboustranné násilnosti si v barmském Arakanském státě vyžádaly v minulosti tisíce obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám